matematykaszkolna.pl
co przerabiać po krysickim,żeby wyrównać poziom z matematyki? Mariusz_Apk: Cześć, chciałbym się przygotować do studiów z Elektroniki/elektrotechniki lub podobego kierunku i mam pytanie o matematykę.. ( nie chce iśc na informatykę czy inne rzeczy bardziej związane z pisaniem kodu , mogłoby to być jako coś pobocznego i tylko podstawy, bo nie czuje się jako programista), zdałem mature z matematyki rozszerzoną na około 45−50% wiec szału nie ma, ale wiem że na lokalną politechnike w mieście się dostanę− jak doliczyć resztę przedmiotów z rozszerzenia. Mam pytanie... co po przerobieniu krysickiego tomu 1−2 proponujecie przerabiać? Mam fizyke dla inzynierow Masalskiego z teorii(tom 1−2)/J.Oreara(1−2) i zbiór Feynmanna i pod to chcę wyrównać poziom z matematyki gdyż one sa jako zalecane w ECTS... mam na to czas do października. Czyli chcę osiągnąc tyle żeby rozumieć teorie obwodów podstawy( chociażby z tych skryptów na pol. Warszawskiej J.Osiowskiego) i wyżej wymienine 2 tomy fizyki pana Masalskiego. Kierunek jest ciekawy ale na chwile obecną żeby nie zostać od 1 roku z ręką w nocniku coś muszę przećwiczyć żeby nie iść na odstrzał odrazu. Dodam że ide zaocznie, dzienne absolutnie odpadają, więc samouczek wchodzi w gre jedynie(bez korepetycji etc). Za porady matematyków/nauczycieli lub fizyków byłbym wdzięczny. Jakieś książki potrzebuje poprzerabiac z matematyki oraz zbiory najlepiej z rozwiazaniami żeby mieć kontrole czy dobrze liczę,ktore by mi pomogly uzupelnic wiedze i nabyc cos sprawnosci rachunkowej z fizyki, ale nie kojarze co mogłoby mi pomóc doraźnie jakie obszary z tej matematyki się przydadzą...Jak by ktoś w paru zdaniach powiedział co za co priorytetowo sie brać byłoby super.
14 maj 17:57
chichi: różnie może wyglądać matematyka na każdej uczelni, najlepiej wejdź w swoją uczelnie, odnajdź sylabus i sprawdź jaką literaturę proponują Twoi przyszli wykładowcy. Ja polecam pozycje Gewert, Skoczylas zarówno 1 jak i 2 część emotka
14 maj 18:48
Min. Edukacji: Massalscy to bylo małżeństwo kiedyś byla całą seria matematyk dla kierunków elektrotechnicznych wyd. Przez PW ale zapomniałem autorw
14 maj 22:33
ABC: Żakowski to pisał, ojciec tego dziennikarza Jacka Żakowskiego, razem ze swoją bandą emotka
15 maj 00:15
Min. Edukacji: zgadza sie Wojciech Ż. nie wiedziqlem, ze takiego syna spłodził, a ta banda to Leksinski i Sp. https://www.poczytaj.pl/ksiazka/matematyka-definicje-twierdzenia-przyklady-zadania-waclaw-leksinski,83427
15 maj 14:20