co przerabiać po krysickim,żeby wyrównać poziom z matematyki?
Mariusz_Apk:
Cześć, chciałbym się przygotować do studiów z Elektroniki/elektrotechniki lub podobego kierunku
i mam pytanie o matematykę..
( nie chce iśc na informatykę czy inne rzeczy bardziej związane z pisaniem kodu
, mogłoby to być jako coś pobocznego i tylko podstawy, bo nie czuje się jako programista),
zdałem mature z matematyki rozszerzoną
na około 45−50% wiec szału nie ma, ale wiem że na lokalną politechnike w mieście się dostanę−
jak
doliczyć resztę przedmiotów z rozszerzenia.
Mam pytanie... co po przerobieniu krysickiego tomu 1−2 proponujecie przerabiać?
Mam fizyke dla inzynierow Masalskiego z teorii(tom 1−2)/J.Oreara(1−2) i zbiór Feynmanna i pod
to chcę wyrównać poziom z matematyki gdyż one sa jako zalecane w ECTS... mam na to czas do
października.
Czyli chcę osiągnąc tyle żeby rozumieć teorie obwodów podstawy( chociażby z tych skryptów na
pol. Warszawskiej J.Osiowskiego) i wyżej wymienine 2 tomy fizyki pana Masalskiego. Kierunek
jest ciekawy ale na chwile obecną żeby nie zostać od 1 roku z ręką w nocniku coś muszę
przećwiczyć żeby nie iść na odstrzał odrazu.
Dodam że ide zaocznie, dzienne absolutnie odpadają, więc samouczek wchodzi w gre jedynie(bez
korepetycji etc).
Za porady matematyków/nauczycieli lub fizyków byłbym wdzięczny. Jakieś książki potrzebuje
poprzerabiac z matematyki oraz zbiory najlepiej z rozwiazaniami żeby mieć kontrole czy dobrze
liczę,ktore by mi pomogly uzupelnic wiedze i nabyc cos sprawnosci rachunkowej z fizyki, ale
nie kojarze co mogłoby mi pomóc doraźnie jakie obszary z tej matematyki się przydadzą...Jak by
ktoś w paru zdaniach powiedział co za co priorytetowo sie brać byłoby super.
14 maj 17:57
chichi:
różnie może wyglądać matematyka na każdej uczelni, najlepiej wejdź w swoją uczelnie, odnajdź
sylabus i sprawdź jaką literaturę proponują Twoi przyszli wykładowcy. Ja polecam pozycje
Gewert, Skoczylas zarówno 1 jak i 2 część
14 maj 18:48
Min. Edukacji: Massalscy to bylo małżeństwo
kiedyś byla całą seria matematyk dla kierunków elektrotechnicznych wyd. Przez PW ale
zapomniałem autorw
14 maj 22:33
ABC:
Żakowski to pisał, ojciec tego dziennikarza Jacka Żakowskiego, razem ze swoją bandą
15 maj 00:15
15 maj 14:20