matematykaszkolna.pl
Rachunek prawdopodobieństwa, zmienne losowe i ich rozkłady. Pomocy expo: Mam problem z jednym zadaniem, które jest dla mnie nie do przejścia. Czy ktoś będzie w stanie mi z nim pomóc? Będę bardzo wdzięczny Zarząd Spółki A dążącej do przejęcia pod kontrolę innej Spółki B ocenia prawdopodobieństwo przejęcia na 0.65, jeżeli zarząd Spółki B przejmowanej ustąpi oraz na 0,30, jeżeli zarząd przejmowanej Spółki B nie ustąpi. Szanse ustąpienia zarządu Spółki B przejmowanej zarząd Spółki A przejmującej ocenia na 0,70. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że Spółce A uda się przejąć Spółkę B?
11 maj 16:13
wredulus_pospolitus: P(przejęcia) = 'zarząd rezygnuje' * 'prawd. gdy zrezygnuje' + (1−'zarząd rezygnuje') * 'prawd. gdy nie zrezygnuje' czyli: P(A) = 0.7*0.65 + 0.3*0.3 = ...
11 maj 16:22
expo: Skorzystałem z twierdzenia Bayesa więc czy te obliczenia są poprawne? P(A) = P(A|U) * P(U) + P(A|N) * P(N) P(A) = 0,65 * 0,70 + 0,30 * 0,30 P(A) = 0,455 + 0,09 P(A) = 0,545 Gdzie: P(A|U) = 0,65 (prawdopodobieństwo przejęcia, jeżeli zarząd Spółki B ustąpi), P(A|N) = 0,30 (prawdopodobieństwo przejęcia, jeżeli zarząd Spółki B nie ustąpi), P(U) = 0,70 (szanse ustąpienia zarządu Spółki B), P(N) = 1 − P(U) = 0,30 (szanse nieustąpienia zarządu Spółki B). Proszę o zweryfikowanie
11 maj 16:26
wredulus_pospolitus: napisałem Ci dokładnie to samo PS. Zamiast korzystać z twierdzeń, po prostu rób 'na zdrowy rozsądek' −−− to akurat w kombinatoryce (i prawdopodobieństwie) wystarcza w 99% przypadków emotka
11 maj 16:47
expo: Dzięki wielkie, po prostu dopiero na spokojnie usiadłem i mogłem sobie to porównać. Faktycznie jest w taki sam sposób jaki podałeś emotka
11 maj 16:58