bernoulliego
tom: jakie moga byc rozne typy zadan z schematu bernoulliego na maturze? Bo chcialbym umiecv
wszystkie rodzaje tych zadan ale nie wiem gdzie szukac
10 maj 22:06
10 maj 22:30
getin:
1) Policzyć prawdopodobieństwo k sukcesów w n próbach
2) Policzyć prawdopodobieństwo k lub więcej sukcesów w n próbach
W takich przypadkach trzeba wiele razy stosować wzór Bernoulliego wiele razy:
a) gdy np. mamy policzyć prawdopodobieństwo co najmniej 8 sukcesów w 10 próbach, to stosujesz
wzór trzy razy:
dla k=8,n=10, potem dla k=9,n=10, na końcu dla k=10,n=10
b) gdy trzeba policzyć prawdopodobieństwo co najwyżej 8 sukcesów w 10 próbach, to trzeba by
stosować ten wzór aż 9 razy:
dla k=0,1,2,3,4,5,6,7,8 i w takich wypadkach robisz zadanie ze zdarzenia przeciwnego tzn.
liczysz dwa razy: dla k=9,n=10, potem dla k=10,n=10 sumujesz oba prawdopodobieństwa a
otrzymany wynik odejmujesz od jedynki
3) Policzyć prawdopodobieństwo k lub mniej sukcesów w n próbach (zasady podobne do tych co w
punkcie 2) )
4) Będzie podane prawdopodobieństwo, oraz że ma być przynajmniej jeden sukces czyli
k=1,2,3,4,5,...,n , a szukana będzie liczba prób n
W takich wypadkach korzystasz ze zdarzenia przeciwnego
Odejmujesz szukane prawdopodobieństwo od jedynki i otrzymany wynik podstawiasz pod wzór
Bernoulliego. Pod liczbę sukcesów wstawiasz k=0 i wyliczasz n
Po obliczeniu piszesz że minimalne n musi być liczbą całkowitą większą od otrzymanego wyniku
(lub równą, gdy otrzymane w obliczeniach n jest liczbą naturalną)
11 maj 06:48