nierownosc
maturka: Udowodnij, ze dla dowolnej liczby rzeczywistej x∊R
x6−4x4+5x+18>0
10 maj 17:25
maturka: da sie?
10 maj 18:33
ABC:
na poziomie maturki da się ?
10 maj 18:58
wredulus_pospolitus:
ojjj ... ciężko będzie ... skąd ten przykład
10 maj 19:13
ABC:
raczej nie z podręcznika , jeśli już to z jakiegoś konkursu pewnie
10 maj 19:18
maturka: za 3 pkt z matury rozszerzonej
10 maj 19:21
wredulus_pospolitus:
wątpię aby taka postać była za 3pkt na maturze −−− pokaż arkusz
10 maj 19:29
maturka: dobra, żarty

tak sobie wymyśliłem
10 maj 19:49
getin:
x
4(x
2−4) + 5(x+2) + 8 > 0
x
4(x−2)(x+2) + 5(x+2) + 8 > 0
(x+2)[x
4(x−2)+5] + 8 > 0
f(x) = (x+2)[(x
4(x−2)+5]
Dla x<−2 zarówno x+2<0 oraz x
4(x−2)+5<0 a iloczyn dwóch ujemnych liczb jest dodatni
Dla x>2 oba te czynniki są dodatnie
Zatem dla x<−2 oraz x>2 wyrażenie jest dodatnie, co więcej jest większe od 8
Dla x∊(−2;2) jeśli pokażemy że wykres funkcji g(x) = 5x+18 jest powyżej wykresu funkcji h(x) =
4x
4−x
6 to będzie koniec dowodu
h(x) = x
4(4−x
2)
h'(x) = 4x
3(4−x
2)+x
4*(−2x) = x
3[4(4−x
2)−2x
2] = x
3(16−4x
2−2x
2) = x
3(16−6x
2) =
x
3(4−
√6x)(4+
√6x)
| | 4 | | 4 | | 4 | |
h'(x) > 0 dla x ∊ (−∞, − |
| ) , (0, |
| ) zatem w punktach x=− |
| oraz x = |
| | √6 | | √6 | | √6 | |
| | 4 | |
|
| h(x) ma maksimum lokalne |
| | √6 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Teraz trzeba pokazać że g(− |
| ) > h(− |
| ) oraz g( |
| ) > h( |
| ) |
| | √6 | | √6 | | √6 | | √6 | |
| | 4 | | 20 | | √400 | |
g(− |
| ) = − |
| +18 = − |
| +18 = 18 − √66 23 > 18 − √7214 |
| | √6 | | √6 | | √6 | |
| | 17 | |
= 18 − √289/4 = 18 − |
| = 9,5 |
| | 2 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 256 | | 16 | |
h(− |
| ) = (− |
| )4(4−(− |
| )2) = |
| (4− |
| ) = |
| | √6 | | √6 | | √6 | | 36 | | 6 | |
| | 256 | | 4 | | 256 | | 13 | |
|
| * |
| = |
| = 9 |
| < 9,5 |
| | 36 | | 3 | | 27 | | 27 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Ponieważ g(− |
| ) > 9,5 oraz h(− |
| ) < 9,5 to g(− |
| ) > h(− |
| ) |
| | √6 | | √6 | | √6 | | √6 | |
| | 4 | | 4 | |
Ponieważ h(x) jest parzysta to h(− |
| ) = h( |
| ) |
| | √6 | | √6 | |
| | 4 | | 4 | |
zaś g(x) jest rosnąca więc g( |
| ) > g(− |
| ) |
| | √6 | | √6 | |
Zatem wykres g(x) jest w przedziale <−2,2> wyżej niż wykres h(x)
Koniec dowodu
11 maj 07:51
maturka: Dzieki!
11 maj 08:13
24 maj 13:49