turniej
liczby: W turnieju szachowym wzięło udział k kobiet i m mężczyzn. Każde dwie osoby
rozegrały ze sobą dokładnie jedną partię szachów. Okazało się, że liczba partii szachów
rozegranych między osobami różnej płci jest równa liczbie partii rozegranych między
mężczyznami.
Dla podanej liczby k podaj liczbę całkowitą dodatnią m, przy której ma miejsce
opisana wyżej sytuacja.
a) k = 1, m =
10 maj 14:36
. :
| | m*km−1) | |
Czyli wiemy, ze: k*m = |
| |
| | 2 | |
Czyli 2k = m−1
10 maj 15:10
. : Czyli m = 2k+1
10 maj 15:11
. :
Tam w liczniku miało być m*(m−1)
10 maj 15:11