podzielności
chmurka12: Pokazać że istnieje nieskończenie wiele par (m,n) ∊ ℕ2 takich, że m| n2 − 1 i n| m2−1
9 maj 18:54
ABC:
co się dzieje gdy przyjmiesz n=m+1 ?
m|(m+1)
2−1 , m|m
2+2m prawda
m+1|m
2−1 prawda ze wzoru skr.mnożenia
więc masz nieskończenie wiele par
A tak przy okazji znalezienie wszystkich par spełniających to, jest już zadaniem na poziomie
mocnego konkursu czy słabej olimpiady
9 maj 20:00
wredulus_pospolitus:
weźmy pary: (k , k−1)
(k−1)2 − 1 = (k−1−1)(k−1+1) = (k−2)*k <−−− podzielne przez k
k2 − 1 = (k−1)*(k+1) <−−−− podzielne przez k−1
c.n.w.
9 maj 20:02