Liczby
Filip: Wyznacz x , dla którego suma jego sześcianu i szescianu liczby mniejszej o 4 jest równa 64
x3+(x−4)3=64 czy to tak?
9 maj 15:50
. :
Tak.
Ale ja bym zaproponował zapisać to jako:
y = x+2
(y+2)3 + (y−2)3 = 64
Dużo rzeczy Ci się dzięki temu zredukuje.
9 maj 15:57
. :
Tfu tfu − − − y = x
− 2
9 maj 15:58
Filip: Możesz podać mi twój wynik końcowy
9 maj 16:28
mat:
x=4
9 maj 16:40
Filip: Stanąłem na 2a3−12a2+48a
potem 2a(a2−6a+12)
I CO DALEJ ? LICZE DELTE ALE WYCHODZI UJEMNA
9 maj 17:37
. :
Jezu
9 maj 18:08
wredulus_pospolitus: czym tu jest 'a'
9 maj 18:08
Mila:
Filip, coś tam zgubiłeś po drodze.
2a3−12a2+48a−64=64⇔
2a3−12a2+48a−128=0 /:2
a3−6a2+24a−64=0
a=4
L=64−6*16+24*4−64=0
teraz Horner i kończ zadanie.
albo tak:
x3−64+(x−4)3=0
(x−4)*(x2+4x+16)+(x−4)3=0
(x−4))*(x2+4x+16+x2−8x+16)=0
x=4 lub 2x2−4x+32=0
9 maj 18:11
wredulus_pospolitus:
(y−2)3 + (y+2)3 = 64 = 43
I sposób:
(y−2 + y+2)*( (y−2)2 − (y−2)(y+2) + (y+2)2 ) = 64
2y( y2 + 3*4) = 64
y( y2 + 12) = 32
y3 + 12y − 32 = 0
(y−2)(y2 + 2y + 16) = 0
9 maj 18:18
wredulus_pospolitus:
II sposób:
y3 − 6y2 + 12y − 23 + y3 + 6y2 + 12y + 23 = 43
2y3 + 24 y = 64
y3 + 12y = 32
....
9 maj 18:19