Cenę aparatu fotograficznego obniżono o 15%
patrys: Cenę aparatu fotograficznego obniżono o 15%, a następnie – o 20% w odniesieniu do
ceny obowiązującej w danym momencie. Po tych dwóch obniżkach aparat kosztuje 340 zł.
Przed obiema obniżkami cena tego aparatu była równa
A. 500 zł B. 425 zł C. 400 zł D. 375 zł
9 maj 11:13
Saizou :
x − cena przed obniżkami
Cena po pierwszej obniżce wynosi 100−15 = 85% ceny wyjściowej, czyli 0,85x
cena po drugiej obniżce wynosi 100−20 = 80% ceny po pierwszej obniżce, czyli 0,80*0,85 x= 0,68x
0,68x = 340
x = 500 zł
9 maj 11:19