ciągi
gibby: Dany jest nieskońzony ciąg geometryczny określony dla każdej liczby naturalnej n≥1. Suma dwóch
początkowych wyrazów jest równa 6 a suma S wyrazów tego ciągu jest równa 8. Wyznacz wszystkie
wartości n dla których spełniona jest nierówność |S−Sn| < 0,01 gdzie Sn oznacza sume n
początkowych wyrazów
8 maj 17:02
wredulus_pospolitus:
a
1(1+q) = 6
wyznaczasz a
1 i q
następnie sprawdzasz kiedy 7.9 < S
n < 8.1
8 maj 18:34
wredulus_pospolitus: poprawka
7.99 < Sn < 8.01
8 maj 18:35
wredulus_pospolitus:
alternatywnie:
| | 1 | |
wyznaczamy an+1, takie że: |an+1* |
| | < 0.01 |
| | 1−q | |
8 maj 18:36
Gibby: Doszłam do tego punktu ale później dostaje 2 przypadki a1 = 12 q = −1/2 lub a1 = 4 q=1/2
a w odp nwm dlaczego uwzględniają tylko przypadek pierwszy
9 maj 14:45
. :
Bo z obliczeń wyjdzie że dla drugiego ciągu 'szybciej' wskoczymy w te widełki − zapewne
dlatego, a może po prostu dali dupy, a może w treści zadania jest podane że ten ciąg nie jest
monotoniczny.
9 maj 15:16