rónania
xyz: cześć, mam pytanie. Kiedy dajemy i a kiedy albo w równaniach? Interesują mnie te przypadki:
1) przy liczeniu ze schematu Hornera
2) przy delcie
3) przy porównywaniu nawiasów do 0
4) gdzy mamy nawiasy ale w jednym jest delta
7 maj 22:41
xyz: i czy na maturze mogę po prostu wypisać po przecinku rozwiązania aby nie napisać czegoś źle?
czy muszę pisać "v" i "lub"
7 maj 22:47
chichi:
zawsze pomiędzy rozwiązaniami równania jest spójnik lub, każde z rozwiązań samo w sobie zeruje
równanie którego jest rozwiązaniem, co innego, gdy wyznaczasz dziedzinę
7 maj 23:10
getin:
Zazwyczaj w równaniach jest lub, no chyba że mamy takie cuda do rozwiązania:
(x−3)2 + (x−7)2 = 0
Wtedy wyjątkowo jest i
x−3 = 0 i x−7 = 0
x=3 i x=7
sprzeczność
8 maj 00:24