geometria
chmurka12: Uzasadnij, że na czworokącie ABCD, w którym półprosta DB jest dwusieczną i AB = BC, można
opisać okrąg
7 maj 21:23
. :
Ale dwusieczna którego kąta?
7 maj 21:26
chmurka12: sorki ucięło: kąta ADC
7 maj 21:27
. :
Na pewno opisać a nie wpisać?
7 maj 21:34
chmurka12: tak opisać
7 maj 21:35
. :
Trudno udowodnić coś co nie jest prawda
7 maj 21:36
. :
To będzie prawda tylko w szczególnym przypadku, czyli gdy ten czworokąt jest kwadratem.
Ogólnie − ten czworokąt jest deltoidem, ogólnie na deltoicie (o ile nie jest kwadratem) okręgu
opisać się nie da opisać.
7 maj 21:40
. :
Dobra − nie tylko w tym przypadku, ale nadal − jest wiele deltoidow dla których niemożliwe jest
opisanie okregu
7 maj 21:41
chmurka12: Ale prawdą będzie, że jeżeli na czworokącie można opisać okrąg to półprosta DB jest dwusieczną
tego kąta wtedy i tylko wtedy gdy AB = BC ?
7 maj 21:44
. :
Jeżeli na czworokacie można opisać okrąg to NIE OZNACZA że BD będzie dwusieczna i jednocześnie
AB = BC.
Przykład : prostokąt (nie będący kwadratem). Okrąg można opisać, ale ani dwusieczna nie będzie
ani równości długości boków nie bedzie
7 maj 21:51
chmurka12: w sensie BD będzie dwusieczną wtedy i tylko wtedy gdy AB = BC
7 maj 22:13
. :
Jeżeli na czworokacie można opisać okrąg i BD jest dwusieczna kąta to nadal nie oznacza że AB =
BC
7 maj 22:21
. :
Ach. Można opisać czworokąt i AB = BC to wtedy BD jest dwusieczna, tak?
7 maj 22:22
chmurka12: Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg.
Wówczas półprosta DB jest dwusieczną kąta ADC
wtedy i tylko wtedy, gdy AB = BC.
To jest pełne twierdzenie. Czyli jeśli AB = BC to półprosta DB jest dwusieczną kąta ADC.
Tak, to co napisałeś jest prawdą.
7 maj 22:53