trygonometria
tom: sinx − cosx = 0
aby to rozwiazac mozna bezpiecznie podniesc do kwadratu czy tu trzeba jakies zalozenia albo
inaczej?
7 maj 18:48
wredulus_pospolitus:
można
7 maj 18:50
wredulus_pospolitus:
sposób 1:
sinx − cosx = 0
cos45
osinx − sin45
ocosx = 0
sin(x − 45
o) = 0 −−−> dalej sobie poradzisz, prawda ?!
7 maj 18:52
wredulus_pospolitus:
sposób 2 (jak dla mnie, więcej zabawy później):
sinx − cosx = 0
sinx = cosx
sinx = sin(90o − x)
dalej sobie poradzisz ?!
7 maj 18:54
tom: ale co jak podniose do kwadratu
sin2 x − 2sinxcosx +cos2 x = 1 − sin2x
7 maj 19:00
tom: mozna tak czy nie?
7 maj 19:00
E:
sinx−cosx=0 \ : cosx , cosx≠0
tgx=1
x=....
7 maj 19:10
. :
tom − możesz tak zrobić.
7 maj 19:14
Mariusz:
Jeżeli chodzi o bezpieczne rozwiązania to są te wredulusa
7 maj 19:55
Tom: A z tym podniesieniem do kwadratu co się stanie?
7 maj 20:28
. :
Rozwiąż jednym sposobem, rozwiąż drugim i porownaj
7 maj 20:33
tom: tak ale czy podnoszac do kwadratu mam dawac jakies zalozenia?
7 maj 20:50
tom: bo pamietam ze tak w szkole chcialem kiedys zrobic tylko nie pamietam jaki to byl przyklad i
chcialem podniesc jakies cos trygonometrycnze do kwadratu ale nauczcielka mi powiedziala ze to
moze cos z tym zerem kompilkowac i kazala inaczje
7 maj 20:54
. :
A możesz sam sprawdzić − policz jedno, policz drugie i się zastanów nad tym.
Ogólnie − gdy podnosisz do kwadratu to możesz uzyskać więcej rozwiązań niż przed.
7 maj 20:59