Granice, twierdzenie o trzech ciągach.
livingr4t:
| | n2 * cos * n | |
limn→∞ = |
| |
| | n3 + n2 − 1 | |
W powyższej granicy chcemy zastosować twierdzenie o trzech ciągach. Jakim ciągiem należy
ograniczyć ten ciąg z góry?
| | n2 * cos * 1 | |
a)limn→∞ = |
| |
| | n3 + n2 − 1 | |
| | n2 * (−1) | |
b)limn→∞ = |
| |
| | n3 + n2 − 1 | |
| | n3 * 1 | |
c)limn→∞ = |
| |
| | n3 + n2 − 1 | |
| | n2 | |
d)limn→∞ = |
| |
| | n3 + n2 − 1 | |
No i o ile rozumiem że odpowiedź "d" jest poprawna, to nie rozumiem dlaczego nie mógłbym
zaznaczyć odpowiedzi "c", przecież ten ciąg również jest większy.
7 maj 08:11
. :
A co to niby ma byc : cos * n
7 maj 08:35
k: c) jest zbieżny do 1 a nie do 0.
7 maj 08:44
. :
'k' − − − wszystko zależy od tego co właściwie jest w liczniku
7 maj 08:46
livingr4t: cos * n czyli cosinus razy n
7 maj 08:48
. :
Człowieku. Weź Ty wróć do podstaw a nie zabierasz się za zestawy maturalne i wymyślasz 'nowa
matematyke'
7 maj 08:49
. :
Co to niby jest 'cos' ile to się równa

'cos' razy co da Ci 1?
7 maj 08:50
. :
Analogicznie pytanie (może wtedy zrozumiesz do czego zmierzam), ile równe jest
√ * n
7 maj 08:51
livingr4t: Te gwiazdki chyba są tu mylące a dodałem je od siebie, nie było ich w zadaniu.
Przykład wzięty z kursu etrapeza, granice, lekcja 4, twierdzenie o 3 ciągach.
Cosinus z jakiejkolwiek liczby (tutaj n) nie będzie większy od 1.
k: dzięki za odp, o ile dobrze rozumiem
| | n2 cosn | | cosn | |
limn→∞ = |
| po skróceniu zostaje |
| a tego skrócić nie można, |
| | n3+n2−1 | | n | |
dlatego wynik to 0. W odpowiedzi c po skróceniu zostaje 1.
7 maj 09:49
wredulus_pospolitus:
'gwiazdki' nie są mylące 'gwiazdki' są znakiem mnożenia

Ty po prostu nie rozróżniasz zapisu:
a) cos n
b) cos(n)
c) cos * n
o ile dwa pierwsze są poprawne, o tyle ostatni pokazuje, że masz braki u podstaw.
Po jakim KUŹWA skróceniu
7 maj 10:00
livingr4t: a) cosinus z liczby n, b) nawias do samego n? jakby było coś w stylu n
3 albo n+1 to wtedy
nawias bym dał
w c) cos razy n, nie wiadomo z czego cosinus, już rozumiem że jest to niezrozumiałe
| | n2 cos n | | n2 cos n | |
limn→∞ = |
| = limn→∞ |
| = |
| | n3+n2−1 | | | |
| | cos n | | cos n | |
limn→∞ = |
| = |
| = 0 |
| | | | ∞ | |
Skracanie miałem na myśli wyciąganie przed nawias liczby n a potem skracanie n z licznika i
mianownika..
Dzięki za wszystkie uwagi.
7 maj 10:46