wykaz
tom: Wykaż, ze liczba (n3 − n)(n3 + 5n) jest podzielna przez 36.
i doszedlem do tego ze
to
(n−1) n (n+1) n n (n+5)
7 maj 00:45
. :
36 = 32*4
Źle rozlozone:
(n3 − n)(n2 + 5n) = (n−1)n(n+1)n(n2+5)
Podz9elnosc przez 4 wnioskujemy po tym że w rozkładzie mamy co najmniej dwie liczby parzyste.
Podzielność przez 3 mamy z iloczynu trzech kolejnych liczb naturalnych.
Pozostaje nam wykazać ze n(n2+5) będzie podzielne przez 3... poradzisz sobie z tym?
7 maj 00:55
PR713: = (n−1)n(n+1)n(n²+5) = k
36 = 3*3*2*2
Na pewno mamy tutaj iloczyn dwóch liczb parzystych i iloczyn liczby podzielnej przez 3
Jeśli 3|n to 9|n², zatem 36|k c.n.d.
Jeśli nie dzieli, to n = 3p+1 lub n = 3p+2
Wtedy
3| n²+5 = 9p²+6p+6
3| n²+5 = 9p²+12p+9, zatem 36|k c.k.d
7 maj 00:58
tom: . :
36 = 32*4
Źle rozlozone:
(n3 − n)(n2 + 5n) = (n−1)n(n+1)n(n2+5)
tu jest
n3 w 2 nawiasie
7 maj 01:01
PR713: Lub n(n²+5) = n³+5n = n³−n + 6 = (n−1)n(n+1) + 6 − podzielne przez 3
7 maj 01:02
PR713: Oczywiście n³−n+6n*
7 maj 01:03
tom: Pozostaje nam wykazać ze n(n2+5) będzie podzielne przez 3... poradzisz sobie z tym?
jak to wykazac?
7 maj 01:06
123: Tom nie kopiuj rozwiązań, niczego w ten sposób nie osiągniesz, jaki jest tego sens?
7 maj 01:15
. : PR713 Ci podał dwie drogi przeanalizuj je.
7 maj 01:21