podzielnosc
as: 16k3 + 24k2 + 14k + 3
jak chce udowodnic ze to jest podzielne przez 3
to moge pod k podstawic
3p
3p +1
3p + 2
i w kazdym przypadku wyniesc 3 przed nawias
i to bedzie oznaczac ze 16k3 + 24k2 + 14k + 3 jest podzielne przez 3?
6 maj 19:21
wredulus_pospolitus:
tak ... ale można sobie to ułatwić poprzez odpowiednie zapisanie tego wielomianu
6 maj 19:27
wredulus_pospolitus:
16k3 + 24k2 + 14k + 3 = (15k3 + 24k2 + 15k + 3) + k3−k =
= 3(5k3 + 8k2 + 5k+1) + (k−1)k(k+1)
i wniosek wyciągamy
6 maj 19:28
as: tak wiem ale chodzi mi o idee
6 maj 19:29
Mariusz:
Sposób przedstawiony przez ciebie jest poprawny
i jest to ulubiony sposób Mateusza Kowalskiego jednak według mnie przedstawienie
tego wielomianu w postaci sumy tak jak to zaproponował Artur jest lepszym pomysłem
6 maj 20:46