Podzielność
Vivienna: Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba 4n3 + 20n −12 jest podzielna przez 12.
6 maj 14:53
Mariusz:
Indukcja była ?
Jak nie to trzeba inaczej
Zauważ że możesz wyciągnąć 4
4(n3+5n−3)
zatem n3+5n−3
ma być podzielne przez 3
n3+5n−3 czy da się to rozłożyć
1+5−3 ≠ 0
27 + 15 − 3 ≠ 0
Indukcja byłaby lepszym pomysłem jednak jeśli jej nie macie
6 maj 15:09
Mila:
n3+5n−3=n3−n+6n−3=n*(n2−1)+3*(2n−1)=(n−1)*n*(n+1)+3*(2n−1)
teraz widzisz podzielność przez 3 ?
6 maj 15:14
ABC:
zauważ że n3+5n−3=(n3−n)+(6n−3)=(n−1)n(n+1)+3(2n−1)
6 maj 15:15
Mariusz:
n3+5n−3
Dla n=3k podzielność przez 3 jest oczywista
27k3+15k−3 = 3(9k3+5k−1)
Mamy iloczyn trójki i liczby całkowitej
Dla n = 3k+1 otrzymamy
(3k+1)3 + 5(3k+1)−3
(27k3+27k2+9k+1)+15k+5−3=27k3+27k2+24k+3
(3k+1)3 + 5(3k+1)−3 = 3(9k3+9k2+8k+1)
Mamy iloczyn trójki i liczby całkowitej
Dla n = 3k+1 otrzymamy
(3k+2)3 + 5(3k+2)−3
27k3+54k2+36k+8 + 15k+10 − 3=27k3+54k2+51k+15
(3k+2)3 + 5(3k+2)−3 = 3(9k3+18k2+17k+5)
Mamy iloczyn trójki i liczby całkowitej
6 maj 15:21
Vivienna: Mila jest podzielne przez 3 ponieważ ten drugi czynnik z tej sumy(n−1)n(n+1)+3(2n−1) jest
podzielny przez 3?
6 maj 15:21
Mariusz:
Mila , ABC o nawet lepiej dla tych co nie mieli indukcji
6 maj 15:23
Vivienna: Dzięki Mariusz, teraz wszystko jest wszystko jasne
6 maj 15:24
Vivienna: Oba rozwiązania są super
6 maj 15:25
Mariusz:
(n−1)n(n+1)+3(2n−1)
(n−1)n(n+1) Tutaj mamy trzy kolejne liczby całkowite
więc któraś z nich na pewno jest podzielna przez 3
3(2n−1) Tutaj mamy iloczyn trójki i liczby całkowitej więc ten składnik sumy
jest też podzielny przez 3
Skoro wszystkie składniki sumy są podzielne przez 3 to i cała suma jest podzielna przez 3
6 maj 15:29
Mila:
(n−1)*n*(n+1)+3*(2n−1) jest podzielna przez 3 :
1)
(n−1)*n*(n+1) jest podzielne przez 3 bo jest to iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych,
jedna z nich dzieli się przez 3
2)
drugi składnik : 3*(2n−1) też podzielny przez 3 − " oczywista oczywistość"
6 maj 15:34
Vivienna: Dziękuję
6 maj 15:35
Vivienna: A czy zadanie tego typu również można udowodnić poprzez indukcję?:
Wykaż, że liczba 1716 − 1516 jest podzielna przez 32
6 maj 15:38
ABC:
przez indukcję udowadniasz gdy masz n , a tu masz zafiksowane liczby
standardowo robisz to ciągiem zstępującym potęg ze wzoru skróconego mnożenia
1716−1516=(178−158)(178+158)=(174−154)(174+154)(178+158) itd...
aż pokaże ci się (17+15) w nawiasie
6 maj 16:17
Vivienna: 1716−1516=(178−158)(178+158)=(174−154)(174+154)(178+158)=
(172 − 152)(172 + 152)(174 + 154)(178 + 158)=
(17−15)(17+15)(172 + 152)(174+154)(178+158)
Czy dobrze?
6 maj 16:52
Mila:
Dobrze.
cd
=2*32*(172 + 152)(174+154)(178+158)
6 maj 17:50
Vivienna: Dzięki bardzo

miłego weekendu życzę.
6 maj 17:55