trgyonometria
as: cos2x = cos(x+π/4) dla <0 ; π>
jak za to sie wziac
6 maj 14:45
wredulus_pospolitus:
| | π | | π | |
2x = x + |
| + 2kπ ∨ 2x = −(x + |
| ) + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
6 maj 14:47
wredulus_pospolitus:
i rozwiązujesz ... sprawdzasz co Ci 'wpada' w rozważany przedział
6 maj 14:48
as: ale czemu tak?
bo chcialem tak ze
cos2x = 0 to przedzial
chwilowo <0;2π>
2x = π/2 x=π/4
2x = 3/2 π x = 3/4 π
i chcialem
cos(x+π/4)
ale tu nie wiem jak przedzial trzeba zmodyfikowac
czy <−π/4 ; 3/4 π>
czy<π/4 ; 1,25π> ?
i chcialem cos takiego ze
x+π/4 = π/2
x+π/4 = 3/2 π
ale cos mi tu nie wychodzi
6 maj 14:56
as: bo rozumiem ze mam wziac te ktore beda takie same w obu dzialaniach
6 maj 14:56
Mila:
| | π | | π | |
2x=x+ |
| +2kπ lub 2x=−(x+ |
| )+2kπ⇔ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | 2kπ | |
x= |
| +2kπ lub 3x=− |
| +2kπ⇔x=− |
| + |
| |
| | 4 | | 4 | | 12 | | 3 | |
1)
k=0
| | π | | π | |
x= |
| ∊<0,π> lub x=− |
| ∉<0,π> |
| | 4 | | 12 | |
2)
k=1
| | π | | π | | 2π | | 7π | |
x=( |
| +2π)∉<0,π> lub x=− |
| + |
| = |
| ∊<0,π> |
| | 4 | | 12 | | 3 | | 12 | |
i to wszystko, ale sprawdź jeszcze k=2 dla prawego rozwiązania.
6 maj 15:10
as: a co jesli chodzi o pytanie z 14;56
6 maj 15:17
wredulus_pospolitus:
Czyli najpierw przyjmujesz sobie że lewa strona ma się równać 0.
Następnie z prawej strony czynisz to samo.
Dobrze rozumiem?
Więc wiedz, że ..... to jest BŁĘDNE podejście.
Nie wiadomo nawet, czy spełnione (zwłaszcza w tym przedziale) będzie:
cos(2x) = cos(x + pi/4) = 0
dodajesz (całkowicie zbytecznie) dodatkowy warunek do tego równania
6 maj 15:24
Mila:
inny sposób:
cos2x − cos(x+π/4) =0
| | 2x+x+π/4 | | 2x−x−π/4 | |
−2*sin |
| *sin |
| =0⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | 3x | | π | | x | | π | |
sin( |
| + |
| )=0 lub sin( |
| − |
| )=0⇔ |
| | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | |
| | 3x | | π | | x | | π | |
( |
| + |
| )=kπ lub ( |
| − |
| )=kπ |
| | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | |
rozwiązuj dalej sam
6 maj 18:26