Zadanie z treścią.
Stasia: Na letnich igrzyskach olimpijskich reprezentacja Polski zdobyła do tej pory 298 medali. Gdyby
zdobyto o
7 więcej medali brązowych, to byłoby ich dwa razy więcej niż medali złotych.
Medali brązowych zdobyto o 24 więcej niż złotych i srebrnych razem.
a) Oblicz liczby medali złotych, srebrnych i brązowych zdobytych przez polskich sportowców na
letnich igrzyskach olimpijskich.
b) Jakim procentem liczby wszystkich zdobytych medali jest liczba zdobytych medali złotych.
Wynik podaj z dokładnością do jednego promila.
Proszę o pomoc.
6 maj 13:28
wredulus_pospolitus:
popraw treść zadania

"Medali brązowych zdobyto o 24 więcej niż złotych i srebrnych razem" −−−>
| | 298 | |
−−−> |
| *24 = 286,08 zdobytych medali brązowych ... ciekawe |
| | 25 | |
6 maj 13:35
wredulus_pospolitus: dobra ... ja czytać nie potrafię
6 maj 13:36
Stasia: Taka jest treść zadania w podręczniku...
6 maj 13:36
wredulus_pospolitus:
b+s+z = 298
b+7 = 2*z
b = z + s + 24
układ trzech równań z trzema niewiadomymi
6 maj 13:37
Stasia: Wyszło 72 złotych, 89 srebrnych i 137 brązowych i tak w rzeczywistości jest.
A punkt b)?
6 maj 14:01
wredulus_pospolitus:
| 72 | |
| *100% = ...  I podajesz wynik w procentach z dokładnością do JEDNEGO MIEJSCA PO |
| 298 | |
PRZECINKU
6 maj 14:47
Jadwiga: zz+s+b*100% = 7272 + 89+ 137*100% = 0,24161...*100% = 24,161...% ≈24,2%
6 maj 14:48
Stasia: Dziękuję.
6 maj 15:00