nierownosc
aeae:

3x + Ix−4I = 0
chce to rozwiazac taka metoda ze sa 3 mozliwosci
(−
∞ ; 0 )
<0 ; 4)
<4; +
∞)
ale nie wiem czy np na lewo od czworki mam zapisac 4−x a na prawo x −4 czy
x −4 a na prawo 4 −x bo mi ciagle zle wychodzi i nie wiem na czym to polega jak to wybrac
5 maj 23:50
ea:

graficznie
|x=4|=−3x
y=|x−4| i
y= −3x
Odp x= −2
5 maj 23:58
ABC:
a po ch... ci 3 możliwości jak masz tylko jedną wartość bezwzględną ?
6 maj 00:00
ea:
algebraicznie
|x−4|= −3x , x ≤ 0
x−4= −3x v x−4= 3x
x= 1 >0 v x= −2 <0 −−jest rozwiązaniem
sprzeczność
6 maj 00:03
ea:
Co to za 'język" .......... Panie Sorze
6 maj 00:05
ea:

3 sposób
dla x∊(−
∞, 4) 3x−x+4=0 ⇒ x= −2 −− jest rozwiązaniem
dla x∊<4,
∞) 3x+x−4=0 ⇒ x=1 −− nie jest rozw.
Odp: x= −2
6 maj 00:11
ea:
Jak masz | 2−x| zawsze zamień równoważnie na |x−2|
i wtedy dla x∊(−∞, 2) zmieniasz znaki otrzymując : −x+2
dla x∊<2,∞) nie zmieniasz znaków otrzymując : x−2
6 maj 00:19
Min. Edukacji: Po północy dzieci juz śpią i można używać języka oraz środków koncepcyjnych
6 maj 06:37
ABC:
i środków wysokoprocentowych heh ,sorry byłem pod wpływem
6 maj 06:43