Udowodnij, że proste CD i SD są prostopadłe
etna: Bardzo proszę o pomoc w analizie i rozwiązaniu.
W okrąg o środku S wpisany jest trójkąt ABC taki, że |AB|=6 i kąt ∡BCA=120o.
Na boku AB wyznaczono taki punkt D, że |AD|=4 i |CD|=2√2.
Udowodnij, że proste CD i SD są prostopadłe.
5 maj 21:56
soho: Ambitne − nawet narysować nie wiem jak.
5 maj 22:57
eta:

Dodaj odpowiednie komentarze
..................
...................
Z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa w ΔCDS
2
2+(2
√2)
2= R
2
12 = 12
trojkąt CDS jest prostokątny to α=90
o
i mamy tezę
5 maj 23:53
etna: Bardzo dziękuję!
6 maj 08:14