5 maj 19:15
Niebo:

graficznie:
|3x−1|=|x+2|+3
y= |3x−1| i
y= |x+2|
Odp : x= −1 v x= 3
=============
5 maj 20:09
Niebo:
algebraicznie
x∊(−∞, −2) | x∊<−2,1/3) | x∊<1/3,∞)
===========================================================
−3x+1+x+2=3 | −3x+1−x−2=3 | 3x−1−x−2=3
x=0 x= −1 x= 3
nie jest rozw. jest rozw. jest rozw.
Odp: x= −1 v x= 3
============
5 maj 20:16
asw: tak ale co w moim zapisie jest nie tak ze te rozwiazania mi odpadaja w tych przedzialach?
5 maj 20:17
Niebo:
Czy teraz już widzisz swoje błędy ?
5 maj 20:18
asw: wlasnie nie
5 maj 20:20
asw: nie wiem czemu tak skoro jest przedzial (−∞ ; − 2)
no to I1−3xI jest na lewo wiec daje minusy
a Ix+2I tez na lewo wiec daje minusy i wychodzi
3x−1 +x +2 =3
5 maj 20:21
Niebo:
√1+9x2−6x=√(3x−1)2= |3x−1| bo |1−3x|=|3x−1|
√x2+4x+4=√(x+2)2=|x+2|
5 maj 20:23
asw: a czemu to jest blad? Robiac ta metoda musze awazac w jakiej kolejnosci dam te cyfry?
5 maj 20:27
Ted: Popełniłeś błąd w momencie, gdy po lewej stronie 13 napisałeś 3x−1, a po prawej 1−3x.
Powinieneś napisać odwrotnie.
Jaki znak 1−3x jest po lewej stronie 13 ustalasz biorąc jakąś liczbę mniejszą od 13.
Przykładowo x=0 < 13, więc dla x=0 mam 1−3x = 1−3*0 = 1−0=1 > 0, więc po lewej stronie
liczby 13 nie zmieniam znaku i piszę 1−3x.
Dla x=1>13 mam 1−3x=1−3*1 = 1−3 = −2 < 0, więc po prawej stronie liczby 13 zmieniam
znak i piszę −(1−3x) = 3x−1.
Z x+2 już nie ma takich problemów i napisałeś dobrze.
6 maj 10:59