matematykaszkolna.pl
ile rozwiązań Wiktoria: Proszę o sprawdzenie: Ile rozwiązań rzeczywistych ma układ równań
IxI 3 + IyI = 1  
x2 + (y−1)2 = 1
Drugie równanie przekształciłam do postaci: x2 = y(2−y), a następnie IxI = y(2−y) Wtedy podstawiłam wartość IxI do pierwszego równania i otrzymałam y(2−y) * 3 + IyI = 1 Następnie obustronnie podniosłam do kwadratu i otrzymałam zwykłe równanie kwadratowe. Wyliczyłam deltę, która wyszła dodatnia (28), więc stwierdzam, że istnieją dwa rozwiązania. Najpierw próbowałam rozwiązać to graficznie, ale pogubiłam się z rysowaniem równania z tymi wartościami bezwzględnymi. Chętnie dowiem się, jakie popełniłam błędy i jak można by inaczej rozwiązać emotka
5 maj 01:59
sqbi:
 1 −1 
Właśnie rozwiązałem − zgadza się wszystko, są dwa rozwiązania: x =

oraz x =

2 2 
Najpierw z pierwszego równania dostałem | y | = 1−3 * | x | i żeby podstawić to pod drugie równanie założyłem y ≥ 0 ⇒ x2+(1−3*| x |−1)2 = 1 ⇔ x2+(3*| x |)2 = 1 ⇔ x2+3x2 = 1 ⇔ x2 = 14 Przy założeniu y < 0 wyszło x2+(2−3*| x |)2 = 1 − w obu przypadkach x−sa wychodzi delta ujemna. Ładnie wygląda wykres obu równań: https://www.desmos.com/calculator/ooa3homacj
5 maj 04:31
Wiktoria: Bardzo dziękuję za odpowiedź, wykres faktycznie wygląda ładnie ale z narysowaniem ciężej hahah.
5 maj 13:36
: od tego są programy a niedługo odpowiedzi na wszystkie pytania udzieli AI
5 maj 17:42
sqbi: @:, właściwie to póki co stoi ta wizja jedynie jako straszak, populistyczne hasła Programy umieją prostą algebre i potrafią kalkulować bardzo dobrze, ale inteligencji nie mają − to tylko algorytmy. Co do "AI" to jest to jedynie hasło Sci−Fi i gdy gdzieś pada "sztuczna inteligencja" to ma się na myśli algorytmy i sieci neuronowe − nic więcej niżeli kawałek matematyki zaimplementowany w kalkulatory−komputery.
5 maj 20:03