ile rozwiązań
Wiktoria: Proszę o sprawdzenie:
Ile rozwiązań rzeczywistych ma układ równań
| ⎧ | IxI √3 + IyI = 1 | |
| ⎩ | x2 + (y−1)2 = 1 |
|
Drugie równanie przekształciłam do postaci: x
2 = y(2−y), a następnie IxI =
√y(2−y)
Wtedy podstawiłam wartość IxI do pierwszego równania i otrzymałam
√y(2−y) *
√3 + IyI = 1
Następnie obustronnie podniosłam do kwadratu i otrzymałam zwykłe równanie kwadratowe.
Wyliczyłam deltę, która wyszła dodatnia (28), więc stwierdzam, że istnieją dwa rozwiązania.
Najpierw próbowałam rozwiązać to graficznie, ale pogubiłam się z rysowaniem równania
z tymi wartościami bezwzględnymi.
Chętnie dowiem się, jakie popełniłam błędy i jak można by inaczej rozwiązać
5 maj 01:59
sqbi: | | 1 | | −1 | |
Właśnie rozwiązałem − zgadza się wszystko, są dwa rozwiązania: x = |
| oraz x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Najpierw z pierwszego równania dostałem | y | = 1−
√3 * | x | i żeby podstawić to pod drugie
równanie założyłem y ≥ 0 ⇒
x
2+(1−
√3*| x |−1)
2 = 1 ⇔ x
2+(
√3*| x |)
2 = 1 ⇔ x
2+3x
2 = 1 ⇔ x
2 =
14
Przy założeniu y < 0 wyszło x
2+(2−
√3*| x |)
2 = 1 − w obu przypadkach x−sa wychodzi
delta ujemna.
Ładnie wygląda wykres obu równań:
https://www.desmos.com/calculator/ooa3homacj
5 maj 04:31
Wiktoria:
Bardzo dziękuję za odpowiedź,
wykres faktycznie wygląda ładnie ale z narysowaniem ciężej hahah.
5 maj 13:36
: od tego są programy a niedługo odpowiedzi na wszystkie pytania udzieli AI
5 maj 17:42
sqbi: @:, właściwie to póki co stoi ta wizja jedynie jako straszak, populistyczne hasła
Programy umieją prostą algebre i potrafią kalkulować bardzo dobrze, ale inteligencji nie mają −
to tylko algorytmy. Co do "AI" to jest to jedynie hasło Sci−Fi i gdy gdzieś pada "sztuczna
inteligencja" to ma się na myśli algorytmy i sieci neuronowe − nic więcej niżeli kawałek
matematyki zaimplementowany w kalkulatory−komputery.
5 maj 20:03