Prosta
Filip: Na płaszczyźnie, w kartezjańskim układzie współrzędnych (x, y), dane są˛ proste k oraz l o
równaniach:
k : y =1/4x−2
l : y = ax + 2,
gdzie a jest pewna liczba rzeczywista.
Proste k i l mogą mieć nieskończenie wiele punktów wspólnych. P /F
Punkt wspólny prostych k i l może leżeć w I ćwiartce układu współrzędnych P/F
Proste k i l są˛ prostopadłe. Wyznacz ich punkt przecięcia
Wiem kiedy są prostopadłe i czy stąd mogę wyznaczyć a do drugiej prostej l?
4 maj 18:12
. :
F
P
Dokładnie tak, warunek prostopadłości i wyznaczasz punkt przecięcia prostycj
4 maj 18:52
Monika: Zdanie 1 jest fałszywe dlatego, że te proste (jeśli mają się pokrywać) muszą mieć identyczny
wzór, a więc też ten sam współczynnik b, a nie mają.
Zdanie 2 jest prawdziwe, bo prosta k ma dodatnie a=1/4, więc jest rosnąca i musi przechodzić
zawsze przez pierwszą ćwiartkę.
Jeśli proste k oraz l mają być prostopadłe, to prosta l ma wzór y= −4x +2.
Weź teraz obie proste w układ równań i otrzymasz x oraz y, czyli punkt przecięcia tych
prostych.
4 maj 21:10
Mariusz:
Mogą być jedynie równoległe ale nie będą się pokrywać
Filip czy to z tobą pisałem kiedyś o eliminacji Gaußa
Mam pomysł na pewien programik może chciałbyś się pobawić
Jeśli tak to rozpocząłbym nowy wątek
4 maj 23:18
wredulus_pospolitus:
@Mariusz −−− wątpię, że to ten Filip.
Tamten Filip obecnie jest (chyba) na 3 roku studiów, więc wątpię że miałby problemy z takim
zadaniem
4 maj 23:22
Mariusz:
Wredulus chyba możesz mieć rację
A ty bawiłeś się programowaniem ?
Aby zacząć programować nie musisz ściągać żadnych programów bo
na Windowsie masz C# a na Linuksie C, C++ , Python, oraz Javę
Na Windowsie wersja C# jest obecnie przestarzała
(nie wiem czemu nie aktualizują wraz z Windowsem)
ale do nauki podstaw wystarczy
4 maj 23:48