iwo
trójkąt: W trójkącie ABC punkt D jest środkiem odcinka AB. Bok BC podzielano na trzy równe części. Niech
E bedzie jednym z punktów tego podziału bliżej C. Wiedząc że ∡.ADC = ∡BAE, wyznacz kąt BAC.
4 maj 10:42
Bogdan:

P
1, P
2, P
3 − pola trójkątów
2P
1 + 2P
3 = 2P
1 + 2P
2 ⇒ P
2 = P
3, zatem f = e
e = |DS| = |AS| = |CS|, S jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ADC i S leży na
środku CD, wobec tego trójkąt ADC jest prostokątny, kąt BAC jest prosty.
4 maj 21:18
Bogdan:
zatem d = e (nie f)
4 maj 21:19
kąt:

S środek okręgu opisanego na trójkącie ADC o promieniu długości : e=R
to Δ ADC prostokątny
α=90
o
4 maj 21:59