Wykaż
Filip: Wykaz ,ze jeśli liczba a jest liczba nieparzysta, to liczba a3− a jest podzielna przez 12.
czy a zapisuje jako a=2k+1 potem wstawiam i podnoszę do potęgi?
8k3+24k2+4k= 4k(2k2+6k+1)
4 maj 10:25
wredulus_pospolitus:
taka uwaga
a3 − a = (a−1)a(a+1) <−−− iloczyn trzech kolejnych liczb.
Skoro 'a' jest liczba nieparzystą, to (a−1) i (a+1) to liczby parzyste ( gwarantuje to
podzielność przez 4)
Mamy iloczyn trzech kolejnych liczb (gwarantuje to nam podzielność przez 3)
3*4 = 12
kooooniec
4 maj 10:28
wredulus_pospolitus:
A jak jedziesz tak jak chcesz to:
1) jeżeli k jest podzielne przez 3 .... wtedy 4*k podzielne przez 12
2) jeżeli k nie jest podzielne przez 3 ... wtedy k2 daje resztę 1 ... więc 2k2 daje resztę 2
... więc 2k2 + 1 jest podzielne przez 3 (a 6k oczywiście że będzie podzielne przez 3)
4 maj 10:29