równanie
Beti: Dane jest równanie m2x3 − (6m+m2)x2 +(m+6)x=0
Znaleźć takie wartości parametru m ∊ Z(liczby całkowite), dla których nieujemne rozwiązania
równania są liczbami całkowitymi. Jaka jest odpowiedź do tego zadania?
3 maj 16:20
: a jakie Ty znalazłaś rozwiązanie
3 maj 16:33
Beti: Ze tylko x=0 jest jedynym nieujemnym i całowitym pierwiastekiem,
3 maj 16:56
wredulus_pospolitus:
a wykazałeś/−aś ten fakt
3 maj 17:05
wredulus_pospolitus:
m2x3 − (m2+6m)x2 + (m+6)x = 0
x(m2x2 − m(m+6)x + m+6) = 0
1. Δ = m2(m+6)2 − 4m2(m+6) = m2(m+6)(m+2) −−− rysujesz ślimaka
2. gdy Δ < 0 to już mamy załatwione (jedynym rozwiązaniem będzie x=0)
3. gdy Δ = 0 −−−− sprawdzić
4. gdy Δ > 0 ... rozwiązujemy dalej
3 maj 17:10
Beti: A jak dalej rozwiązywać dla delty większej od zera?
3 maj 18:41
kerajs:
Pierwiastek z dodatniej delty to [tex] Δ =|m| √(m+4)2−4
Aby mieć szansę na rozwiązanie całkowite (a nawet wymierne) to wyrażenie podpierwiastkowe musi
być kwadratem. Jedyne dwa kwadraty różniące się o 4 to: 0 i 4, co sprowadza się przypadków:
m=−2 i m=−6 dla których wyróżnik jest zerowy.
Wniosek: brak m−ów spełniających warunki zadania.
5 maj 10:44
5 maj 15:22