czworokat
liceum: Przekątna AB w czworokąt ADBC dzieli kąt CBD na pół, DB i DA są styczne do okręgu opisanego
na trójkącie ABC odpowiednio w punktach B i A. Jeśli obwód trójkąta ABC wynosi 20, a obwód
trójkąta ABD również wynosi 20, jaka jest długość BD? Jak to zrobić?
3 maj 10:10
Saizou :

b = 20−2a
c = 4a−20
Z tw. cosinusów w ABD mamy
(20−2a)
2 = a
2+a
2−2a*a*cos(180−2α)
...
(20−2a)
2 = (2acosα)
2
| 2a−10 | |
W trójkącie AEC mamy cosα = |
| , zatem |
| 20−2a | |
| 2a−10 | |
(20−2a)2 = (2a* |
| ) |
| 20−2a | |
....
3 maj 14:36
enter:

albo tak:
|AD| = |BD| = c, |AC| = a|, |BC| = b, |AB| = d
Kąty DAB i DBA (między cięciwą i styczną) to kąty dopisane, kąt ACB to kąt wpisany oparty
o łuk AEB, wszystkie te kąty mają równe miary. Trójkąt ABC jest równoramienny: a = d.
2a + b = 20 ⇒ b = 2(10 − a)
| 20 − a | |
a + 2c = 20 ⇒ c = |
| |
| 2 | |
a | | c | |
| = |
| ⇒ a2 = bc ponieważ trójkąty ABD i ABC są podobne. |
b | | a | |
| 2(10 − a)(20 − a) | | 20 | |
a2 = |
| ⇒ a2 = 200 − 30a + a2 ⇒ 30a = 200 ⇒ a = |
| |
| 2 | | 3 | |
| 20 | |
oraz b = c = a = |
| , trójkąty ABC i ABD są równoboczne i przystające. |
| 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Można najpierw spróbować wykazać, że te trójkąty są przystające, bo jeśli są przystające, to
biorąc pod uwagę ich podobieństwo i równość obwodów otrzymamy: a = b = c
| 20 | |
i wtedy 3a = 20 ⇒ a = |
| |
| 3 | |
3 maj 15:36