Min i max w podanym przedziale
Paweł: Znaleźć najmniejszą i największą wartość funkcji f na podanym przedziale I, gdy:
a) f(x) = 5 + 2x − x4, I = [−2 , 2]
Jak najlepiej się zabrać za to zadanie?
2 maj 11:24
. :
1) pochodna
2) pochodna = 0
3) sprawdzasz czy punkty podejrzane o bycie ekstremum należą do badanego przedziału
4) wyznaczasz wartość funkcji w tych punktach (o ile są w badanym przedziale) + na krańcach
badanego przedziału
5) wybierasz najmniejsza i największą z otrzymanych wartosci
KOOOONIEC
2 maj 14:37
3 maj 13:41