proszę o pomoc
janko: proszę o sprawdzenie. Dla jakiego m liczby: m+1, −m+3, 4m−6 są odpowiednio drugim, piątym i
ósmym
wyrazem ciągu geometrycznego. Po obliczeniu wynik to: dla m=53
a2=83,a5=43,a8=23
1 maj 19:43
janko: dla m+−3,a2=−2,a5=6,a8=−16
1 maj 19:44
jan:
1 maj 20:41
wredulus_pospolitus:
mają to być a
2 a
5 i a
8
więc możemy zastosować pewną cudowną własność:
a
52 = a
2*a
8 
rozwiązujesz równanie i po krzyku
1 maj 20:53
Jolanta: Dla tego m dobrze ale równanie było kwadratowe i po wyliczeniu Δ liczymy m1 i m2
m2=−3
1 maj 23:06