Wyznaczenie wartości parametru
Dominik271828: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |(12)x ma dokładnie jedno
rozwiązanie i rozwiązanie to jest liczbą dodatnią. Wyznacz to rozwiązanie.
1 maj 16:22
Dominik271828: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie | (12)x − 910 | + m =
3 ma dokładnie jedno
rozwiązanie i rozwiązanie to jest liczbą dodatnią. Wyznacz to rozwiązanie.
1 maj 16:23
kerajs:
|0,5x−0,9|=3−m
Jeśli narysujesz y=|0,5x−0,9| to widać, iż jedyne rozwiązanie będące liczbą dodatnią będzie
dla |0,5x−0,9|=0 (przesunięcia w pionie nic nie zmieniają) , czyli m=3 i x=log1/20,9
3 maj 14:02