matematykaszkolna.pl
wymierna liczba klej: Liczba 4n +3 jest wymierna dla: a) każdej liczby całkowitej dodatniej b) skończenie wielu liczb całkowitych dodatnich c) nieskończenie wielu liczb całkowitych dodatnich d) żadnej liczby całkowitej dodatniej Wiadomo, że odpowiedź to nie będzie a), ale nie wiem jak z pozostałymi.
1 maj 14:26
ABC: c −nieskończenie wielu całkowitych dodatnich prawda, zatem b,d fałsz
1 maj 14:32
ABC: wróć , oczywiście kwadraty nie dają reszty 3 z dzielenia przez 4 zatem c jest nieprawdziwe
1 maj 15:24
prof. dr rehab. Sitek: Czy potrzebne jest jakieś wyjaśnienie ode mnie, mistrza matematyki oświatowej, rektorskiej i akademickiej?
2 maj 22:07
wredulus_pospolitus: A ja bym zaznaczył: B i D emotka
2 maj 22:08
klej: Byłbym ogromnie wdzięczny za wyjaśnienie, mistrzu emotka
2 maj 22:13
Mila: wg mnie: odp. D 4n +3=p, p2=4n+3 Kwadraty liczb całkowitych dodatnich przy dzieleniu przez 4 dają jedynie reszty 0 lub 1, są postaci : 4k lub 4k+1
2 maj 22:29
klej: Bardzo dziękuję! Nie wpadłbym na to
2 maj 23:57
. : Milus − a czy zero (żadna) liczb całkowitych dodatnich nie zawiera się w skończonie wiele liczb całkowitych dodatnich emotka
3 maj 09:09
Mila: Oto jest pytanie, co autor miał na myśli?
3 maj 14:55
ABC: czy to jest test jednokrotnego czy wielokrotnego wyboru ciekawe
3 maj 14:58
klej: Wielokrotnego
4 maj 14:15
kerajs: Że też nie wstydzą się publikować gnioty typu: ''Liczba p{4n +3 jest wymierna dla żadnej liczby całkowitej dodatniej'' W sumie, co się dziwić, skoro dwa lata temu na maturze był taki lapsus: ''Liczba różnych pierwiastków równania wynosi jeden. ''
4 maj 14:35