X
X:
Wśród mieszkańców pewnego miasta przeprowadzono badanie ankietowe dotyczące ulubionego sposobu
spędzania wolnego czasu.
Uzyskano dane zawarte w poniższym zestawieniu:
Sposób spędzania wolnego czasu Liczba odpowiedzi
Oglądanie telewizji, słuchanie radia 120
Czytanie prasy, książek 60
Czynny wypoczynek (zajęcia sportowe) 55
Sen 5
Przy poziomie istotności 0,10 zweryfikować hipotezę, że odsetek osób czynnie spędzających wolny
czas wynosi 0,30.
1 maj 13:06
M:
Stawiamy hipotezy o postaci:
H0 : p = 0,30
H1 : p ≠ 0,30
Przyjęty poziom istotności wynosi 0,10.
Ustalamy wskaźnik struktury dla czynnie wypoczywających w próbie:
Wielkość tę podstawiamy do wzoru 5.14 i otrzymujemy
| | 0,229 − 0,30 | | − 0,071 | |
temp = |
| = |
| = − 2,37 |
| | | | 0,030 | |
Statystykę teoretyczną t
t odczytujemy z tablic rozkładu normalnego dla
| | 0,1 | |
0,5 − |
| = 0,45 (test ma charakter dwustronny) i wynosi ona 1,65. |
| | 2 | |
Zachodzi relacja |t
emp| > t
t, co oznacza, że hipotezę zerową należy odrzucić, czyli
odsetek osób czynnie wypoczywających jest różny od 0,30 (tj. 30 %).
1 maj 13:46