M:
Stawiamy hipotezy o postaci:
H
0 : ρ = 0, tzn. między badanymi cechami występuje niezależność,
H
0 : ρ > 0, czyli między badanymi cechami występuje zależność dodatnia.
Założono poziom istotności 1−α = 0,01.
Wartość statystyki empirycznej ustalamy według wzoru 5.15:
| | 0,80 | |
temp = |
| · √20 – 2 = 5,65 |
| | √1 – (0,80)2 | |
Statystykę teoretyczną odczytujemy z tablic rozkładu t Studenta dla k = 20 – 2 = 18 oraz
2 · 0,01 = 0,02; otrzymujemy t
t = 2,552.
Zachodzi relacja: t
emp > t
t, co oznacza, że przy poziomie istotności 0,01 można twierdzić,
iż występuje istotna dodatnia zależność między wiekiem osób zawierających związek małżeński.