proszę o sprawdzenie
janko: Bardzo proszę o sprawdzenie zadania
Rozwiąż nierówność a1 + a2 +...an < 2012 dla a1=−2, r=3
Moje rozwiązanie: nierówność spełniają liczby (1,2,3...672)
1 maj 09:35
ABC:
gdzie rachunki? odpowiedź niedobra

a
672=−2+671*3=2011
jeden wyraz jest prawie równy 2012 więc cała suma będzie dużo większa
1 maj 09:47
janko: obliczyłem an = 3n−5
później nierówność 3n−5<2012
1 maj 09:53
Jolanta: S
n<2012
a
n=a
1+(n−1)r
a
n=−2+(n−1)3
a
n=−2+3n−3=3n−5
1 maj 10:06
ABC: to znaczy że w ogóle nie rozumiesz treści zadania , jeśli zdajesz maturę za tydzień to małe
szanse twoje
1 maj 10:47
janko: Liczyłem z sumy ale w nierówności kwadratowej Δ=48337 i pierwiastek n=37,8 i nie wiem co robię
źle
1 maj 10:49
ABC: no to napisz n<38 jak ci tak wyszło
1 maj 10:57
janko: dla n=37 S37=1924
1 maj 11:08
ABC:
a dla n=38 już jest za dużo , czyli n=37 jest największą liczbą dla której nierówność zachodzi
1 maj 11:44
janko: ABC dziękuję bardzo
1 maj 11:55
Jolanta: janko nie ma co się denerwować Gdybyś rozwiązywał 3n2−7n−2024=0
policzyłbyś miejsca zerowe n1=−35,5 n2=37,8
Tutaj mamy nierówność.Po obliczeniu n1 i n2 rysujemy parabolę ramionami w górę (a>0)
Interesuje nas wykres pod osia
Musimy tez pamietac,ze n⊂N i n≥1.Czyli n{1,2,3,4,5,........34,35,36,37}
1 maj 18:01
janko: Jolanta ,bardzo dziękuję, teraz wszystko jasne.
1 maj 21:27