geom. analittyczna
asw: Dany jest trójkąt ABC o polu równym 75/2
, gdzie 𝐴 = (−5, −3) i 𝐵 = (6, −1). Prosta zawierająca
wysokość trójkąta ABC ma równanie 𝑦 = 2𝑥 + 7. Punkt C leży w drugiej ćwiartce układu
współrzędnych. Wyznacz współrzędne punktu C oraz punkt przecięcia wysokości trójkąta ABC.
i chcialem wyznaczyc prosta prostopadla do 2x + 7 i przechodzaca przez B ale jak ja tworze to
sie nie przecina z 2x +7 czemu?
1 maj 09:12
. :
Prostopadła do y = 2x + 7 nie przecina się z tą prosta?
Pokaż jak wyznaczasz prostopadła.
1 maj 09:16
asw: a = −1/2
i zeby przez pinkt B
−1 = −0.5 * 6 + b
b = 2
y = −0.5 x + 2
1 maj 09:26
. :
Okey.
No i czemu niby ona nie przecina się z y = 2x+7
1 maj 09:30
asw: dobra juz wiem wysztko photomath mnie zmylil
1 maj 09:41