ciaig
boom : an = 2n
bn = 2n
to ciag kolejno geomtryczny i arytmetyczny
udowodnij ze kazdy wyraz ciagu an jest pewnym wyrazem ciagu bn
30 kwi 22:26
.:
Na 'szczwanego lisa':
1) zauważ, ze ciąg b
n to ciąg składający się z kolejnych naturalnych liczb parzystych
2) ciąg a
n to kolejne potęgi liczby 2. Tak wiec wyrazy tego ciągu będą zawsze liczbami
parzystymi
koooooniec wnioskowania
30 kwi 22:37
.:
Na 'mniej szczwanego lisa':
1) zauważmy, że: a
n = 2
n = 2*(2
n−1) = b
2n−1 = b
k
c.n.w.
30 kwi 22:39
boom : 2*(2n−1) = b2n−1 mozesz ta linijke bardziej wytlumaczyc
30 kwi 22:57
wredulus_pospolitus:
b
n = 2*
n
więc b
abecadło = 2*abecdało
więc b
2n−1 = 2*2
n−1 rozumiemy
30 kwi 23:05
boom : a
30 kwi 23:11
123: b
abecadło = 2*abec
adło
7 maj 14:19