wzór Taylora - szacowanie
Paweł: Wykorzystując wzór Taylora oszacować:
b) ln 1,01 ;
c) tg2 44° .
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak za takie zadanie się zabrać?
30 kwi 17:20
wredulus_pospolitus:
x0 = 1 ; Δx = 0.01
i do wzoru podstawiasz
drugi:
x0 = 45o ; Δx = 1o
i do wzoru podstawiasz
30 kwi 17:45
Paweł: dziekuje za szybka odpowiedz
30 kwi 18:39
Paweł: idąc tym co tutaj mi podałeś podpunkt b) tak wykonałem:
ln 1,01 x0=x+Δx −−−−−> x=1 Δx=0,1
f(x) = ln(x)
f(1) = 0
f'(x) = 1/x
f'(1) = 1
f''(x) = −1/x2
f''(1) = −1
WZÓR:
0 + 1 * (0,1) + (−1) * (0,1)2
Czy o to chodziło?
1 maj 11:17
Paweł: zrobiłem błąd, tam przy −1 powinno być −1/2, ponieważ 2!
1 maj 11:31
Paweł: Podpunkt c) mam tak zrobiony:
tg2 44°
f(x) = tg2 x
f(45°)= 1
f'(x) = 2sin(x) / cos3(x)
f'(45°) = 4
f"(x) = 2 + 4sin2(x) / cos4(x)
f"(45°) = 16
Wzór:
1 + 4 * 1° + 8 * (1°)2 +....
1 maj 11:34
ABC:
człowieku do taylora kąty w radianach !
1 maj 11:45
Paweł: Przepraszam
1 maj 11:51