M:
Stawiamy hipotezę zerową o niezależności czasu pozostawania bez
pracy od poziomu wykształcenia bezrobotnych o postaci
H
0 : f
ij = f
i · f
j i hipotezę wobec niej alternatywną
H
1 : f
ij ≠ f
i · f
j zakładającą, że taka zależność występuje.
Statystykę empiryczną obliczamy w poniższej tablicy roboczej zgodnie z
wzorem 5.16 wykonując następujące działania (ich kolejność
ponumerowano w pierwszym wierszu poniższej tablicy roboczej):
1) przekształcenie rozkładów brzegowych liczebności w rozkłady
częstości,
2) ustalenie iloczynów częstości brzegowych f
i · f
j dla każdego pola
tablicy korelacyjnej,
3) określenie dla każdego pola tablicy liczebności hipotetycznych
poprzez wyznaczenie iloczynów N · f
i · f
j,
4) ustalenie dla każdego pola tablicy wielkości różnic liczebności
empirycznych i hipotetycznych, a następnie kwadratów tych różnic
zgodnie z formułą (n
ij − N · f
i · f
j)
2,
| | (nij − N · fi · fj)2 | |
5) określenie dla każdego pola tablicy ilorazu |
| , |
| | N · fi · fj | |
a następnie ich sumy.
Czas pozostawania Poziom wykształcenia f
i
bez pracy w miesiącach podstawowe średnie wyższe
do 6 15 15 15
2) 0,123 0,097 0,061
3) 19,7 15,5 9,8 1) 0,281
4) 22,09 0,25 27,04
5) 1,12 0,02 2,76
6 − 12 25 25 10
0,164 0,129 0,082
26,2 20,6 13,1 0,375
1,44 19,36 9,61
0,05 0,94 0,73
12 − 24 30 15 10
0,151 0,118 0,075
24,2 18,9 12 0,344
33,64 15,2 4
1,39 0,80 0,33
f
j 0,438 0,344 0,218 1,00
Na podstawie wykonanych obliczeń otrzymujemy zgodnie z wzorem 5.16
t
emp = 1,12 + 0,02 + 2,76 + 0,05 + 0,94 + 0,73 +1,39 + 0,80 + 0,33 = 8,14.
Dla k = (3 −1)·(3 −1) = 4 oraz 1−α = 0,05 z tablic rozkładu χ
2 odczytujemy wartość statystyki
t
t = 9,488.
Ponieważ zachodzi relacja t
emp < t
t stwierdzamy brak podstaw do odrzucenia hipotezy
zerowej, co oznacza, że przy poziomie istotności 0,05 można twierdzić, iż występuje
niezależność czasu pozostawania bez pracy od poziomu wykształcenia bezrobotnych.