M:
Stawiana jest hipoteza zerowa o postaci H
0 : F(x) = F
0(x) zakładająca,
że rozkład dochodów ma charakter rozkładu normalnego i przeciwstawna
niej hipoteza alternatywna H
1 : F(x) ≠ F
0(x).
Z uwagi na dużą próbę, wartość średnią i odchylenie standardowe
dochodów ustalone z próby, możemy przyjąć jako parametry rozkładu normalnego.
Otrzymujemy:
| | 146000 | |
E(x) = x̅ = |
| = 730 zł |
| | 200 | |
| | 6599000 | |
σ(x) = s(x) = √ |
| = 181,6 zł |
| | 200 | |
W wyniku tych ustaleń hipotetyczny rozkład normalny posiadałby
parametry: N(730 zł; 181,6 zł).
Dalsze obliczenia pomocnicze dla wyznaczenia
statystyki empirycznej zgodnie z wzorem 5.17 zostaną wykonane w
poniższej tablicy roboczej, w której:
− w kolumnie 1. poszczególne przedziały klasowe zastąpiono ich
górnymi krańcami,
− w kolumnie 2. podano liczebności empiryczne poszczególnych klas,
− w kolumnie 3. dokonano standaryzacji górnych końców przedziałów
| | xi − E(x) | |
klasowych według formuły: ti = |
| , |
| | σ(x) | |
− w kolumnie 4. umieszczono wartości dystrybuanty teoretycznej
rozkładu normalnego dla poszczególnych t
i odczytane z tablic rozkładu
normalnego,
− w kolumnie 5. na podstawie odczytanych wartości dystrybuanty
ustalono prawdopodobieństwa teoretyczne uzyskania dochodów
mieszczących się w poszczególnych przedziałach klasowych,
− w kolumnie 6. ustalono teoretyczne liczebności dla poszczególnych
klas,
− w kolumnie 7. dokonano obliczenia statystyki empirycznej.
Dochód na 1 osobę w zł (x
i) Liczba gospodarstw (n
i)
1 2
350 5
550 25
750 80
950 70
1150 15
1350 5
Razem 200
t
i F
0i(x) = F(t
i)
3 4
− 2,09 0,0183
− 0,99 0,1611
0,11 0,5438
1,21 0,8869
2,31 0,9896
3,41 ~ 1,00
X X
| | (ni − N · pi)2 | |
pi N · pi |
| |
| | N · pi | |
5 6 7
0,0183 3,7 1,76
0,1428 28,6 0,45
0,3827 76,5 0,16
0,3431 68,6 0,03
0,1027 20,5 1,48
0,0104 2,1 4,00
1,0000 X 7,88
Wartość statystyki empirycznej t
emp wynosi 7,88.
Statystykę teoretyczną t
t odczytujemy z tablic rozkładu
χ
2 dla k = 6 – 2 – 1 = 3 i poziomu istotności 1−α = 0,01.
Otrzymujemy t
t = 11,345.
Zachodzi relacja: t
emp < t
t, wobec czego przy
poziomie istotności 0,01 nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy,
że rozkład dochodów na jedną osobę w gospodarstwach domowych
ma charakter rozkładu normalnego.