X
X:
W badaniach wyników studiowania osiąganych przez studentów pewnej
uczelni z ich populacji wylosowano próbę 25 studentów, dla której ustalono
następujące średnie z całego toku studiów:
3,11; 4,05; 3,75; 3,33; 4,25; 3,15; 3,96; 4,02;
2,99; 3,28; 3,65; 4,12; 3,48; 3,73; 3,26; 2,87;
4,54; 3,24; 4,15; 3,66; 3,74; 4,28; 3,90; 3,45; 4,67.
Na poziomie istotności 0,10 zweryfikować hipotezę, że dobór próby był losowy.
30 kwi 07:24
M:
Dla uzyskanych wyników ustalamy wartość mediany Me(x) zgodnie z
zasadami obowiązującymi dla szeregów szczegółowych.
W analizowanym przypadku medianą jest trzynasta w kolejności
(po uprzednim uporządkowaniu) średnia i wynosi ona 3,73.
Uzyskane wyniki zastępujemy symbolami:
gdy x
i < Me(x) przypisujemy symbol „a”, natomiast gdy x
i > Me(x) − symbol „b”.
W ten sposób otrzymujemy następujący ciąg symboli:
abbababbaaabaaabababbbab,
w którym liczba serii k wynosi 16.
Liczba elementów „a” wynosi 12 i elementów „b” również 12.
Z tablic rozkładu liczby serii (tablica 5. w Aneksie) odczytujemy:
| | 0,10 | |
− k1 dla n1=12 i n2 =12 oraz |
| = 0,05; wynosi ono 8 |
| | 2 | |
| | 0,10 | |
− k2 dla n1=12 i n2 =12 oraz 1 ‐ |
| = 0,95; otrzymujemy 17 |
| | 2 | |
Zachodzi relacja k
1 < k < k
2, co oznacza, że dobór próby był losowy.
30 kwi 07:58