Definicja rekurencyjna ciągu
Ziomal : Zapisz definicję rekurencyjną ciągu o wyrazie ogólnym an=3n+4. Mogę prosić o pomoc. Zadania
rozwiązane wymaga tylko sprawdzenia
29 kwi 15:16
wredulus_pospolitus:
to pokaż swoje rozwiązanie

Skoro mamy tylko sprawdzić
29 kwi 15:21
rekursja: an = 3n + 4
an−1 = 3(n−1)+4 = 3n−3+4 = 3n + 1
an − an−1 = 3n+4−3n + 1 = 4 + 1 = 5
an = 5 − an−1
29 kwi 16:43
Ziomal: Sorry, mój błąd. Literówka wkradła się do nicku.
29 kwi 16:45
Ziomal: To rozwiązanie przedstawione przez osobe o nicku rekursja to jest moje rozwiązanie tylko w
nicku się walnąłem. Przepraszam za błąd
29 kwi 17:18
wredulus_pospolitus:
jak już to:
a
n − a
n−1 = 3n+4 −
(3n+1
) 
druga sprawa −−> a
n − a
n−1 = coś tam ⇔ a
n = coś tam
+ a
n−1
29 kwi 18:31