Ekstrema
Michcio: Wykaz że funkcja f(x)= xn −nx +n ma dla każdego n∊N i n>1 minimum lokalne w tym samym punkcie
x=a i wartość f(a) nie zależy od n.
f'(x)= n xn−1 −n
f'(x) =0 ⇔ n=0 lub n=1
sprzeczność bo n większe od 1 z założenia
f(a) = 0
F(a) zależy we wzorze od n.
Co robić w tym zadaniu
29 kwi 12:30
. :
f'(x) = n(xn−1 − 1) − − − > xn−1 = 1 − − − > x = 1 (dla n parzystych) i x= ±1 (dla n nie
parzystych)
29 kwi 12:46
Michcio: i co dalej

tym punktem a jest 1 lub −1 i wartość wtedy to 1?
29 kwi 14:08
. :
Przeanalizuj jak wygląda sytuacja dla n nie parzystych − gdzie masz minimum.
Przeanalizuj jakie ekstremum masz dla n parzystego
Wyciągnij wnioski
29 kwi 14:13
Michcio: 
nie umiem
29 kwi 23:43
wredulus_pospolitus:
no to masz problem w takim razie
1) niech n = 2k+1 (n jest nieparzyste)
wtedy f'(x) = n(x
2k − 1) = n(x
k−1)(x
k+1) <−−− gdzie będzie minimum a gdzie maksimum

2) niech n = 2k (n jest parzyste)
wtedy f'(x) = n(x
2k−1 − 1) <−−−− w x=1 będzie minimum czy maksimum
30 kwi 07:13