Pochodne
Michcio: Wyznacz najmniejszą i największą wartość sumy szeregu geometrycznego o pierwszym wyrazie równym
| | 1 | |
x2 i ilorazie q= |
| dla x∊<−0,5 ; 0,5)> |
| | x+2 | |
| | x3+2x2 | |
Wzór na sumę szeregu po przekształceniach to |
| |
| | x+1 | |
Pochodna tego wyżej się żeruje dla x=0 więc liczę wartości f(0), f(−0,5) ,f(0,5) i mi wychodzi
f
min = 0 a f
max = 5/12
Odpowiedz z tyłu 0 i 3/4
29 kwi 12:23
. :
Pokaż pochodna
29 kwi 12:47
Michcio: (3x2+4x)*(x−1)−(x3+2x2)= 2x3−5x2−4x = x(2x2−5x+4) z czego to drugie wyrażenie jest zawsze
dodatnie bo delta ujemna. Mianownik pochodnej to (x+1)2
29 kwi 14:05
. :
Okey.
A ile wyszlo Ci f(−0.5)
29 kwi 14:18
Michcio: 5/4
29 kwi 23:42
Michcio: No nie wiem skąd się bierze to 3/4
29 kwi 23:43
wredulus_pospolitus:
pokaż jak liczysz
30 kwi 07:13
wredulus_pospolitus:
i pamiętaj o znakach, z tym masz (z tego co widziałem) problemy
30 kwi 07:15