Prawdopodobieństwo całkowite
Karol: Cześć, mam pytanie a propo mojego rowiązania zadania, czy jest poprawne czy na maturze mogę tak
napisać.
Treść:
Cztery maszyny: M1, M2, M3, M4 produkują żarówki.
Maszyny M1, M2 i M3 wyprodukowały taką samą liczbę żarówek,
maszyna M4− dwa razy więcej niż każda z pozostałych. Maszyny M1 i M2 produkują po 2% wadliwych
żarówek,
a maszyny M3 i M4− po 4%. Wszystkie wytworzone żarówki znajdują się w magazynie.
Oblicz prawdopodobieństwo tego że losowo wybrana z magazynu żarówka jest wadliwa.
A więc ja to zrobiłem tak:
Maszyny M1 M2 M3 M4
Produkują x x x 2x żarówek
% wadliwych 2% 2% 4% 4%
Na potrzeby zadania założę że x=100, aby łatwo się liczyło.
Produkcja 100 100 100 200
uszkodzone 2w 2w 4w 8w
Teraz to dodaje i otrzymuje 500 oraz 16w
500−100%
16−x
x=16*100%/500=1600%/500=3,2%
Odp:Szansa na to że losowo wybrana żarówka z tego magazynu jest wadliwa wynosi 3,2%.
Pani powiedziała że nie że tak nie mogę i tyle, nie mogę sobie podstawić. A ja na to że
prawdopodobieństwo czyli proporcja czyli też procent działają tak samo bo to proporcja, mogę
podstawić każdą liczbę i tak mi wtedy wyjedzie a w zadaniu pytali tylko o szansę a nie o ilość.
28 kwi 20:05
wredulus_pospolitus:
słownictwo −−− nie 'założę' a 'przyjmuję'
Miałeś policzyć prawdopodobieństwo, więc oczekują od Ciebie:
1) zbudowania i opisania przestrzeni zdarzeń
2) opisania zdarzenia sprzyjającego i obliczenie jego mocy
3) pokazanie, że znasz i potrafisz użyć klasycznego definicji prawdopodobieństwa
28 kwi 20:08
wredulus_pospolitus:
Masz rację − prawdopodobieństwo jest proporcją, jednak nigdzie w swoim rozwiązaniu NIE
UZASADNIŁEŚ tego faktu

Gdybyś zrobił odpowiedni elaborat na ten temat, to i owszem.
Pamiętaj także, że 90% przypadkach rozwiązanie poza skryptem = traktowane jako błędne.
28 kwi 20:11
Karol: Dzięki wielkie za taką szybką odpowiedź,
to ewentualnie jak to sformułować albo jakiego słownictwa użyć aby to zaliczyli?
28 kwi 20:13
wredulus_pospolitus:
Więc jak ja bym przerobił Twoje rozwiązanie:
1) Jak napisałem −−− 'przyjmuję' a nie 'zakładam'.
2) Nie przyjmowałbym, że x = 100 ; tylko bym napisał: "oznaczmy x = 100
y ; y∊R
+" ten
magiczny 'y' pojawiłby się wszędzie, następnie by się oczywiście zredukował.
W ten prosty sposób nikt nie może się przyczepić do rozwiązania twierdząc: "przyjąłeś konkretną
produkcję i tylko dla niej rozwiązałeś", bo przecież nadal jest to ogólnie określona
produkcja.
3) Nie używałbym procentów. I nie użyłbym tejże proporcji którą podałeś, tylko po prostu
napisał:
I jeszcze jedna rzecz której wcześniej nie zauważyłem −−− popełniasz bardzo istotny błąd
logiczny −−− dwukrotnie (w różny sposób) używasz zmiennej 'x'. Raz jako określenie produkcji,
a raz jako określenie procentu wadliwych żarówek w całej puli wyprodukowanych żarówek.
To już akurat jest poważny błąd
28 kwi 20:22
wredulus_pospolitus:
a może nawet bym od razu olał 'x' tylko napisał przy produkcjach: 100x , 100x, 100x, 200x
(gdzie x∊R+)
28 kwi 20:23
Karol: Super, wielkie dzięki i fajnego łikendu
28 kwi 20:28
wredulus_pospolitus:
I na dokładkę −−− w odpowiedzi, nie piszemy 'szansa na' tylko 'prawdopodobieństwo wylosowania'
niby to samo, a jednak nie
28 kwi 20:33