matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo całkowite Karol: Cześć, mam pytanie a propo mojego rowiązania zadania, czy jest poprawne czy na maturze mogę tak napisać. Treść: Cztery maszyny: M1, M2, M3, M4 produkują żarówki. Maszyny M1, M2 i M3 wyprodukowały taką samą liczbę żarówek, maszyna M4− dwa razy więcej niż każda z pozostałych. Maszyny M1 i M2 produkują po 2% wadliwych żarówek, a maszyny M3 i M4− po 4%. Wszystkie wytworzone żarówki znajdują się w magazynie. Oblicz prawdopodobieństwo tego że losowo wybrana z magazynu żarówka jest wadliwa. A więc ja to zrobiłem tak: Maszyny M1 M2 M3 M4 Produkują x x x 2x żarówek % wadliwych 2% 2% 4% 4% Na potrzeby zadania założę że x=100, aby łatwo się liczyło. Produkcja 100 100 100 200 uszkodzone 2w 2w 4w 8w Teraz to dodaje i otrzymuje 500 oraz 16w 500−100% 16−x x=16*100%/500=1600%/500=3,2% Odp:Szansa na to że losowo wybrana żarówka z tego magazynu jest wadliwa wynosi 3,2%. Pani powiedziała że nie że tak nie mogę i tyle, nie mogę sobie podstawić. A ja na to że prawdopodobieństwo czyli proporcja czyli też procent działają tak samo bo to proporcja, mogę podstawić każdą liczbę i tak mi wtedy wyjedzie a w zadaniu pytali tylko o szansę a nie o ilość.
28 kwi 20:05
wredulus_pospolitus: słownictwo −−− nie 'założę' a 'przyjmuję' Miałeś policzyć prawdopodobieństwo, więc oczekują od Ciebie: 1) zbudowania i opisania przestrzeni zdarzeń 2) opisania zdarzenia sprzyjającego i obliczenie jego mocy 3) pokazanie, że znasz i potrafisz użyć klasycznego definicji prawdopodobieństwa
28 kwi 20:08
wredulus_pospolitus: Masz rację − prawdopodobieństwo jest proporcją, jednak nigdzie w swoim rozwiązaniu NIE UZASADNIŁEŚ tego faktu Gdybyś zrobił odpowiedni elaborat na ten temat, to i owszem. Pamiętaj także, że 90% przypadkach rozwiązanie poza skryptem = traktowane jako błędne.
28 kwi 20:11
Karol: Dzięki wielkie za taką szybką odpowiedź, to ewentualnie jak to sformułować albo jakiego słownictwa użyć aby to zaliczyli?
28 kwi 20:13
wredulus_pospolitus: Więc jak ja bym przerobił Twoje rozwiązanie: 1) Jak napisałem −−− 'przyjmuję' a nie 'zakładam'. 2) Nie przyjmowałbym, że x = 100 ; tylko bym napisał: "oznaczmy x = 100y ; y∊R+" ten magiczny 'y' pojawiłby się wszędzie, następnie by się oczywiście zredukował. W ten prosty sposób nikt nie może się przyczepić do rozwiązania twierdząc: "przyjąłeś konkretną produkcję i tylko dla niej rozwiązałeś", bo przecież nadal jest to ogólnie określona produkcja. 3) Nie używałbym procentów. I nie użyłbym tejże proporcji którą podałeś, tylko po prostu napisał:
 16y 
P(A) =

= 0.032
 500y 
I jeszcze jedna rzecz której wcześniej nie zauważyłem −−− popełniasz bardzo istotny błąd logiczny −−− dwukrotnie (w różny sposób) używasz zmiennej 'x'. Raz jako określenie produkcji, a raz jako określenie procentu wadliwych żarówek w całej puli wyprodukowanych żarówek. To już akurat jest poważny błąd
28 kwi 20:22
wredulus_pospolitus: a może nawet bym od razu olał 'x' tylko napisał przy produkcjach: 100x , 100x, 100x, 200x (gdzie x∊R+)
28 kwi 20:23
Karol: Super, wielkie dzięki i fajnego łikendu
28 kwi 20:28
wredulus_pospolitus: I na dokładkę −−− w odpowiedzi, nie piszemy 'szansa na' tylko 'prawdopodobieństwo wylosowania' niby to samo, a jednak nie emotka
28 kwi 20:33