zadanie
mn: Turbo trudneeeeeee

Średnia liczb 2,5, x−1 wynosi 4. Ile wynosi średnia x, x+1, x+2
28 kwi 12:56
an: Czy już rozumiesz czym jest x
28 kwi 13:17
M:
6 + x = 12 / − 6
x = 6
28 kwi 13:22
mn: ale to dopiero wyliczenie x, co nie?
28 kwi 19:43
mn: ludzie ludzie! niedlugo egzamin
28 kwi 20:23
wredulus_pospolitus:
Nie pierwszy i nie ostatni.
A do łopaty też nam ludzi potrzeba, więc się nie przejmuj.
28 kwi 20:24
mn: jak nie pomagasz to chociaż nie przeszkadzaj...
28 kwi 20:41
Mila:
mn
Powiem tak, jak pewien pan w dyskusji politycznej−
" Jak tego nie widzisz− to nie mamy o czym rozmawiać".
I nie pisz do forumowiczów − "Ludzie", tak sobie możesz mówić do kolegów w swoim wieku.
Na konstruktywne pytanie na pewno uzyskasz odpowiedź.
28 kwi 20:56
mn: Dobrze Pani Mila, do tej pory udalo sie wyznaczyc x. Pytanie jednak było o średnią.
28 kwi 21:06
wredulus_pospolitus:
Miałeś już parokrotnie podane jak się liczy średnią arytmetyczną ... skoro nadal tego nie
potrafisz, to pozostaje (jak już wspomniałem) łopata.
28 kwi 21:12
mn: Tylko ze tam jest iks
28 kwi 21:12
wredulus_pospolitus:
co ty pierdzielisz (za przeproszeniem)
28 kwi 21:13
mn: Prosze sie tak nie wyrażać!
28 kwi 21:18
wredulus_pospolitus:
no dobra −−− podejmę rękawicę:
−−− w jaki sposób wylicza się średnią arytmetyczną

(czekam na Twoją odpowiedź)
28 kwi 21:21
mn: dodajemy liczby i dzielimy przez ich ilość
28 kwi 21:29
wredulus_pospolitus:
to jaka jest średnia z x , x+1, x+2
28 kwi 21:42
mn: A ile wynosi x?
28 kwi 21:45
wredulus_pospolitus:
dodaj te trzy liczby do siebie
28 kwi 21:56
mn: ale to nie są liczby tylko jakieś iksy
28 kwi 21:58
wredulus_pospolitus:
'x' −−− liczba nr 1
'x+1' −−− liczba nr 2
'x+2' −−− liczba nr 3
dodaj do siebie te trzy liczby
28 kwi 22:05
mn: x + x+1 + x+2 = 3x+3 ?
28 kwi 22:07
wredulus_pospolitus:
nooom
więc jaka będzie średnia arytmetyczna tych trzech liczb
28 kwi 22:08
28 kwi 22:13
wredulus_pospolitus:
... =

ile
28 kwi 22:19
mn: x+1 ?
28 kwi 22:23
wredulus_pospolitus:
dobrze.
I teraz −−− wyliczyli Ci ile wynosi 'x' ... podstaw i gotowe
28 kwi 22:23
mn: 6+1 = 7 ? Dzięki
28 kwi 22:26