Zapisz wyrażenie w postaci ilorazu
krystian prosi o pomoc: Zapisz wyrażenie w postaci ilorazu 1+|x−2| 2 +|x−2| 4+...+ |x−2| 2n −(|x−2| 1 +
|x−2|3 + ...+ |x−2|2n−1) dla x<2
odpowiedz to
1−(x − 2)2n+1x−1
7 mar 21:52
Basia:
x<2 ⇒ x−2<0 ⇒ |x−2|=−(x−2)=2−x
(1+(2−x)
2+(2−x)
4+...+(2−x)
2n)−(2−x)*[1+(2−x)
2+...+(2−x)
2n−2]
w nawiasach mamy ciąg geometryczny
a
1=1
q=(2−x)
2
w () jest n+1 wyrazów czyli S
n+1
w [] jest n wyrazów czyli S
n
| | 1−qn | | 1−(2−x)2n | |
Sn=a1* |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−(2−x)2 | |
| | 1−qn+1 | | 1−(2−x)2n+2 | |
Sn+1=a1* |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−(2−x)2 | |
| | 1−(2−x)2n+2 | | 1−(2−x)2n | |
W= |
| −(2−x)* |
| = |
| | 1−(2−x)2 | | 1−(2−x)2 | |
| 1−(2−x)2n+2−(2−x)+(2−x)2n+1 | |
| = |
| (1−(2−x))(1+2−x) | |
| (2−x)2n+1(1−(2−x))+1−2+x | |
| = |
| (1−2+x)(3−x) | |
| (2−x)2n+1(x−1)+(x−1) | |
| = |
| (x−1)(3−x) | |
| (x−1)[(2−x)2n+1+1] | |
| = |
| (x−1)(3−x) | |
i w żaden sposób nie chce mi wyjść inaczej
8 mar 01:03
Jack: 1− |x−2|+....+|x−2|2n
Skoro x<2 to jak pisze
Basia |x−2|=−x+2.
Ale zauważmy, że "−" stoi przed nieparzystymi potęgami, więc mamy:
1−(−x+2)+(−x+2)
2−(−x+2)
3+...+(−x+2)
2n=
=1+(x−2)+(x−2)
2+(x−2)
3+...+(x−2)
2n.
stąd q=x−2
Zatem:
| | 1−(x−2)2n | | −x+3 | | x−2−(x−2)2n+1 | |
Sn=1+(x−2)* |
| = |
| + |
| =
|
| | 1− x+2 | | −x+3 | | −x+3 | |
| | −x+3+x−2−(x−2)2n | | 1−(x−2)2n+1 | |
= |
| = |
|
|
| | −x+3 | | −x+3 | |
Hmm.. tak samo.
8 mar 01:49
Jack: Dwa dwóch wyrazów i x=1 wychodzi poprawnie z naszego wzoru, natomiast z odpowiedzi podanej
wyżej nie da się nawet tego policzyć (nie wiadomo nawet czemu... Mianownik się zeruje ale nie
wiadomo właśnie skąd...)
Natomiast nasz się zeruje dopiero dla x=3 ale może, bo bierzemy x<2...
8 mar 02:00
Basia:
już wiem
|2−x|=−(2−x)
|2−x|
nieparzystej = −(2−x)
nieparzystej
|2−x|
parzystej=(2−x)
parzystej
i mamy
1+(2−x)+(2−x)
2+(2−x)
3+...........+(2−x)
2n
a
1=1
q=2−x
liczba wyrazów 2n+1
| | 1−(2−x)2n+1 | |
S=S2n+1 = |
| = |
| | 1−(2−x) | |
w odpowiedzi
musi być błąd
8 mar 02:06