Plumm: Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić jestem słaba z matematyki i to bardzo więc
zwracam się do was o pomoc POMÓŻCIE
a) sin20st / cos 70st
b) tg65st*ctg65st
c) sin2 42st+sin2 48st
d) b=sinα+cosα/sinα-cosα,jeśli tgα=1/2
e) c=2sinαcosα/sin2α+cos2α, jeśli ctgα=3/5
zad 2
UPROŚĆ WYRAŻENIA
a) sin2α/1+cosα
b)2cos2α-1/1-2sin2α
c)1-sin2α/1-cos2α
d) sin4α-cos4α+cos2α
22 lis 21:45
Kama:
1 a) sin 20
0 = sin(90
0 -70
0) = cos 70
0
cos70
0/cos70
0 =1
b)
tgα*ctgα = 1 α --- taki sam kąt
tg65
0 *ctg65
0 = 1
c) sin 42
0 = sin(90
0 -48
0) = cos 48
0
korzystasz z jedynki trygonom.
sin
248
0 + cos
248
0 =1
d)
tgα= 1/2 to ctgα = 2 bo odwrotność tgα
sin α/cosα = 1/2 cosα=2sinα
sin
2α +4sin
2α = 1 5sin
2α =1 sin
2α =1/5
sinα =
√5/5 sinα= -
√5 /5
cosα = 2
√5/5 cosα = - 2
√5/5
b
1=
√5/5 + 2 - 2
√5/5 b
2 = -
√5/5 +2 +2
√5/5
b
1= 2 -
√5/5 b
2 = 2+
√5/5
e) podobnie spróbuj sama napewno juz wiesz jak
22 lis 22:31
Kama:
2/ a) sin2α= 1-cos2α
1-cos2α= (1-cosα)(1+cosα)
(1- cosα)(1+cosα)
----------------------- = 1- cosα przy założ. że 1+cosα≠0
1+cosα
b)
2cos2α - 1 2(1- sin2α) - 1 2- 2 sin2α - 1
----------------- = ------------------- = ------------------ =
1 - 2sinα 1 - 2 sin2α 1 - sin2α
1 - 2 sin2α
----------------- = 1 przy założ. 1- 2sin2α≠0
1 - 2 sin2α
c) podobnie dasz radę :0
d) sin4α - cos4α = (sin2α - cos2α)(sin2α +cos2α)= sin2α - cos2α
czyli po wstawieniu otrzymasz
sin2α - cos2α +cos2α = sin2α
22 lis 22:51
Plumm: DZIĘKUJE CI BARDZO
22 lis 23:08