Q
Q:
Poniższa tablica zawiera informacje dotyczące liczby błędów popełnianych przez osoby zdające
test teoretycznych w ramach egzaminu na prawo jazdy w pewnym Ośrodku Egzaminacyjnym.
Liczba popełnionych błędów (x
i) Liczba zdających (n
i)
0 5
1 15
2 20
3 15
4 5
5 3
6 2
Razem 65
Zbadać zmienność liczby popełnianych błędów przy pomocy odchylenia standardowego.
Szereg rozdzielczy z przedziałami
Numer x
si n
i n
i × x
si
przedziału
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0 2,5 5 12,5
1 8 15 120
2 11 20 220
3 9 15 135
4 4,5 5 22,5
5 4 3 12
6 4 2 8
================================
65 530
| | 530 | | 10 | |
Xs = |
| = 8 |
| − średnia liczba punktów |
| | 65 | | 65 | |
δ
2 = ? − Wariancja
δ = ? − Odchylenie standardowe
M:
Dla wyznaczenia odchylenia standardowego konieczne jest ustalenie
średniej arytmetycznej liczby popełnionych błędów.
Obliczenia pomocnicze zawiera poniższa tablica robocza.
Liczba popełnionych błędów ( x
i ) Liczba zdających ( n
i )
1 2
0 5
1 15
2 20
3 15
4 5
5 3
6 2
Razem 65
x
i · n
i ( x
i – x̅ )
2 ( x
i – x̅ )
2 · n
i
3 4 5
0 5,11 25,55
15 1,59 23,85
40 0,07 1,40
45 0,55 8,25
20 3,03 15,15
15 7,51 22,53
12 13,99 27,98
147 X 124,71
Na podstawie obliczeń zawartych w kolumnie 3 otrzymujemy:
W kolejnych kolumnach wykonano obliczenia pomocnicze dla ustalenia
odchylenia standardowego.
Po podstawieniu uzyskanych wielkości do wzoru 2.22 otrzymujemy:
| | 124,71 | |
s(x) = √ |
| = 1,4 błędu |
| | 65 | |
Uzyskana wartość miary oznacza, iż przeciętnie liczba błędów popełnionych przez każdego ze
zdających różniła się o około 1,4 od średniej liczby tych błędów.