Domino - rekurencja
rekursja: Cześć. Zwracam się do was z prośbą związanego z zadaniem z rekurencją. Brzmi ono tak:
"Odcinek o długości n pokrywany jest kośćmi domina o długości 2 w sześciu kolorach i o długości
1 w jednym kolorze. Oblicz, na ile różnych sposobów można pokryć odcinek tymi kośćmi."
Nie chodzi mi o to żeby rozwiązać w całości to zadanie tylko o wypisanie warunków
początkowych(a1 i a2). Wiem że a1 = 1, natomiast a2 = 7. Ponieważ wszystkich tych
podwójnych kolorów mam 6 ale muszę doliczyć też ten pojedynczy. Więc jest 6 kolorów podwójnych
+ 1 pojedynczy z tymże ten pojedynczy to jest 12 bo jego mogę ustawić na dwa sposoby. 6 + 12
= 6 + 1 = 7. Czy tak?
27 kwi 13:51
. :
A czy te pojedyncze na pewna są w innym kolorze niż te podwójne?
27 kwi 13:53
. :
Jeżeli przyjmiemy ze jest to inny kolor (lub rozróżniamy czy są to dwa pojedyncze klocki czy
jeden dłuższy) to takie będą początkowe, chociaż ja bym zaczął od a0 = 0 i a1 = 1, ale to
już bez różnicy większej jest.
27 kwi 13:57
kerajs:
''rekursja: (...) Wiem że a1 = 1, natomiast a2 = 7. Ponieważ wszystkich tych
podwójnych kolorów mam 6 ale muszę doliczyć też ten pojedynczy. Więc jest 6 kolorów podwójnych
+ 1 pojedynczy z tymże ten pojedynczy to jest 12 bo jego mogę ustawić na dwa sposoby. 6 + 12
= 6 + 1 = 7. Czy tak?''
Nie.
Ciąg o długości 2 możesz uzyskać układając jeden z sześciu kamieni o długości 2 lub układając
dwa kamienie o długości 1. Stąd 7 możliwych ustawień.
Ogólnie, ciąg o długości n możesz uzyskać dokładając jeden z sześciu kolorowych kamieni o
długości 2 do ciągu o długości n−2 lub dokładając kamień o długości 1 do ciągów o długości
n−1.
| | 1 | |
A stąd równanie rekurencyjne: an=6an−2+an−1 i wzór ogólny an= |
| (3*(3)n+2*(−2)n) |
| | 5 | |
.
27 kwi 17:40
Cała : Zapomniałem dodać że są one różnego koloru. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
27 kwi 18:10
Cała : kerajs czy można wykorzystać tu wariacje z powtórzeniami?
27 kwi 18:12
rekursja : Przepraszam, ale zaszła pomyłka w nicku.
27 kwi 18:17
rekursja : Czy żeby wyliczyć a2 to mogę użyć wariacji z powtórzeniami. W1 2 = 12 = 1. I ostateczny
wynik a2 = 6 + 1 = 7
27 kwi 18:22
wredulus_pospolitus:
ale po kiego grzyba stosować wariację z powtórzeniami ?
27 kwi 20:18
rekursja: Nauczyciel podał mi takie rozwiązanie. Dlatego się pytam?
27 kwi 21:48
wredulus_pospolitus:
Takie znaczy jakie
28 kwi 01:16
kerajs:
Może takie:
| | i! (n−2i)! | |
an=∑i=0 [n/2] |
| *6i |
| | (n−i)! | |
28 kwi 07:21
rekursja : Takie że żeby policzyć a2 trzeba zastosować wariacje z powtórzeniami W12 = 12 = 1
28 kwi 15:13
wredulus_pospolitus:
heee
28 kwi 15:22
kerajs:
To może pokaż rozwiązanie nauczyciela.
Chętnie poznam nieznaną mi metodę rozwiązywania równań rekurencyjnych.
29 kwi 08:32
rekursja : Chciałbym zapytać tak jeszcze z innej beczki. Bo chciałbym zmienić nieco treść tego zadania a
dokładniej to tu
"Odcinek o długości n pokrywany jest kośćmi domina o długości 2 w sześciu kolorach i o długości
3 w dwóch kolorach. Jakby wtedy wyglądało a1 i a2 ?
29 kwi 14:03
. :
a1 = 0 (brak domin długości 1)
a2 = 6
a3 = 3
Dodatkowo − czy kolory domin długości 2 i 3 są inne czy mogą się powtarzać?
29 kwi 14:22
. :
Poprawka − a3 = 2
29 kwi 14:22
rekursja : Inne. Cały czas innego koloru
29 kwi 14:23
rekursja: "kerajs: Ciąg o długości 2 możesz uzyskać układając jeden z sześciu kamieni o długości 2 lub
układając
dwa kamienie o długości 1. Stąd 7 możliwych ustawień."
Dwa kamienie o długości 1 ale ustawione obok siebie?
17 sie 20:13
rekursja: Bo to mam podobne zadanko:
"Odcinek o długości n pokrywany jest kośćmi domina o długości 2 w 4 kolorach i o długości 1 w 3
kolorach. Oblicz, na ile różnych sposobów można pokryć odcinek tymi kośćmi."
Warunki początkowe a1 = 3 − bo 3 kolory o długości 1 i a2 = 4 − bo 4 kolory o długości 2 plus
jeszcze 9 bo dobieram sobie albo 1 o długości 2 albo 2 pojedyncze o długości 1? W efekcie mam
a1 = 3 i a2 = 4 + 9 = 13. Czy dobrze? Pytam tylko formalnie bo mam to zrobione tylko upewnić
w rozwiązaniu się chciałem. Dzięki
17 sie 20:28
jc:
a0 = 1, a1 = 1, an+1 = an + 7 an−1
a2 = 1 + 7 = 8, a3 = 8 + 7 = 15, a4 = 15 + 7*8 = 71
18 sie 08:35
jc: rekursja, ok
... pozostałe w 6 kolorach ..
a0 = 1, a1 = 1, an+1 = an + 6 an−1
a2 = 1 + 6 = 7, a3 = 7 + 6 = 13, a4 = 13 + 6*7 = 55
−−−
drugie zadanie podobnie
a0=1, a1=3, an+1=3an+4an−1
a2 = 3*3+4=13, a3=3*13+4*3=51
18 sie 10:23
rekursja: jc: a możesz wytłumaczyć dlaczego tak?
18 sie 17:20
rekursja: już nie trzeba. Przeanalizowałem sobie wszystko dokładnie na spokojnie. Już wszystko jasne.
Dziękuje
18 sie 17:27