matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
wzory
n:
a + b
Jeżeli 2a
2
+ 2b
2
= 5ab. Ile wynosi wartość wyrażenia
?
a − b
26 kwi 20:04
ABC:
a
2
+b
2
=2.5ab a
2
+2ab+b
2
=4.5ab a
2
−2ab+b
2
=0.5ab (a+b)
2
/(a−b)
2
=(4.5ab)/(0.5ab)=9
a+b
(
)
2
=9
a−b
26 kwi 20:43
Mila:
a≠b, ab>0 2a
2
+2b
2
=5ab⇔ 2a
2
−4ab=ab−2b
2
2a(a−2b)=b*(a−2b)⇔ 2a(a−2b)−b*(a−2b)=0 (a−2b)*(2a−b)=0 a−2b=0 lub 2a−b=0 a=2b lub b=2a 1) a=2b
a+b
2b+b
3b
=
=
=3
a−b
2b−b
b
lub 2) b=2a
a+b
a+2a
3a
=
=
=−3
a−b
a−2a
−a
26 kwi 21:08
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick